Inmatriculari in viteza a cincea

Magazin Salajean 10 martie 2009 0

Inmatriculari in viteza a cinceaDaca in cursul lunii ianuarie, in judetul Salaj, au fost inscrise in circulatie doar 576 de autovehicule, potrivit sefului Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), Remus Stanciu, odata cu introducerea noului sistem de calcul al taxei auto, zilnic, circa 100 de salajeni isi inmatriculeaza masinile. Astfel, incepand cu 19 februarie (data in care a fost schimbata formula de calcul a noii taxe auto) si pana in prezent, la SPCRPCIV Salaj, au fost inmatriculate circa 1.100 de autorutisme. De altfel, si la Directia Generala a Finantelor Publice Salaj au fost depuse, pana luni, aproximativ 1.300 de cereri pentru calcularea taxei de poluare in vederea inmatricularii autovehiculelor.

Noua taxa de poluare auto a intrat in vigoare in 19 februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de urgenta a Guvernului. Taxa de poluare auto a fost redusa de Guvern cu o treime, raportat la valoarea triplata aplicata incepand cu 15 decembrie 2008, prin ordonanta de urgenta. Prin reducerea cu o treime, taxa de poluare auto ajunge la un nivel dublu fata de suma perceputa la data introducerii taxei pe poluare auto, in iulie 2008.

Actul normativ contine termene precise in care proprietarii de vehicule trebuie sa se incadreze pentru inmatricularea la vechea valoare a taxei a masinilor achizitionate inainte de 15 decembrie, data de triplare a taxei auto, sau pentru restituirea diferentei dintre vechea taxa si valoarea triplata. In acest context, posesorii de masini second-hand de import care au cumparat sau lansat o comanda ferma pentru un autovehicul inainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au inmatriculat, au la dispozitie 20 de zile calendaristice pentru a depune actele necesare achitarii taxei auto la valoarea veche, inainte de triplarea din decembrie. Diferenta dintre taxa auto triplata si taxa auto valabila in perioada 1 iulie – 15 decembrie 2008 va fi restituita contribuabililor, la cerere, in termen de 45 de zile de la data depunerii unei cereri in acest sens si a documentatiei necesare.

In vederea calcularii cuantumului taxei la nivelul din iulie, cererea si documentele, inregistrate la autoritatea fiscala competenta, se completeaza in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, cu cartea de identitate a vehiculului, si, in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora, precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma Registrul Auto Roman ori rezultatul evaluarii individuale.

Procedura de restituire se stabileste prin ordin al ministrului Mediului si ministrului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la data publicarii ordonantei.

Persoanele care au achizitionat autovehicule in vederea inmatricularii in Romania, dupa data de 15 decembrie 2008, si care au achitat taxa pe poluare pana la data intrarii in vigoare a ordonantei, respectiv 19 februarie, nu vor beneficia de prevederile acesteia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »