Infrastructura Zalăului, modernizată cu fonduri de la Uniunea Europeană

Magazin Salajean 29 iunie 2011 0

Infrastructura Zalăului, modernizată cu fonduri de la Uniunea EuropeanăMunicipalitatea implementează o serie de proiecte cu fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii din Zalău. După ce două şcoli gimnaziale (Şcoala Gheorghe Lazăr şi Şcoala Mihai Eminescu) au fost reabilitate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), în perioada următoare vor demara şi alte proiecte, precum cel pentru reabilitarea unui liceu, amenajarea unui centru social, restaurarea unor clădiri de patrimoniu, reorganizarea peisageră a parcului din centru şi nu numai.

Centru social pentru vârstnici

Contractul de finanţare a proiectului Centrul multifuncţional pentru persoane vârstnice Tinereţe fără bătrâneţe din Zalău a fost semnat în 21 martie anul acesta. Valoarea proiectului este de 1,347 milioane de lei, din care contribuţia proprie este de 47.396,89 de lei. Din aceşti bani Punctul Termic nr. 32, situat pe str. Ioan Slavici, va fi transformat într-un centru de zi pentru persoane vârstnice. Vor fi amenajate aici ateliere de pictură, lectură, va fi asigurat accesul la internet, şi vor fi create săli pentru consultanţă şi consiliere psihologică, socio-medicală şi juridică. Lucrările vor fi executate până la data de 21 mai 2012.

Peste 10 milioane de lei, investiţi la Colegiul Tehnic API

Administraţia zălăuană va implementa în perioada următoare un alt proiect destinat modernizării infrastructurii educaţionale. Este vorba de Reabilitarea Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian-corp A, B şi Internat şi construirea unui corp de legătură, investiţie estimată la valoarea totală de 10,722 de milioane de lei, din care 367.012 lei reprezintă contribuţia locală. Proiectul, depus în 27 mai 2009, va fi finanţat în cadrul POR, axa 3 Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie 3.4, contractul de finanţare fiind semnat în ultima zi a lunii mai a acestui an. Prin proiect vor fi reabilitate integral corpurile de clădire ale şcolii, va fi realizată reabilitarea termică, va fi construit un corp de legătură între cele două imobile, va fi reabilitată clădirea internatului, vor fi refăcute curţile interioare şi se vor dota sălile de clasă cu echipamente IT şi de comunicare.

Spaţiile publice, supravegheate video

Edilii din urbea de la poalele Meseşului intenţionează să pună în practică proiectul Siguranţă publică în municipiul Zalău prin sisteme de supraveghere video amplasate în spaţii publice. Documentaţia de proiect a fost depusă, în 31 martie 2009, în cadrul POR, axa 1-Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere. La această dată este în curs de pregătire contractul de finanţare, valoarea estimată a proiectului fiind de 947.713,95 de lei, din care 118.477,68 de lei reprezintă contribuţia locală la această lucrare. Fondurile vor fi utilizate pentru amplasarea de camere de supraveghere în şase puncte de interes public din Zalău (parcul Pădure Brădet, parcul Rotary, parcul Central, Piaţa Iuliu Maniu, Parcul Păcii şi Centrul Social de Urgenţă).

Alei pentru biciclişti şi wireless,

în parcul central

Reprezentanţii Primăriei Zalău finalizează, la această dată, pregătirile contractului de finanţare a proiectului Amenajare peisageră a Parcului Central Municipal Zalău. Documentaţia de proiect a fost lansată, în 31 martie 2009, în cadrul POR, axa 1-Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere, domeniul major de intervenţie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbană-Centre urbane. Valoarea estimată a lucrărilor este de 4,706 milioane de lei, din care 653.177 de lei fiind contribuţia proprie. Acest fond va fi cheltuit pentru reabilitarea şi modernizarea Parcului Central Municipal în vederea creşterii atractivităţii sale, prin refacerea aleilor şi realizarea unei alei pentru biciclişti, realizarea unor noi locuri de joacă, precum şi a unui spaţiu cu mese de şah, reabilitarea sistemului de iluminat public, refacerea şi modernizarea amfiteatrului, asigurarea accesului la internet gratuit.

Trafic rutier supravegheat

Autorităţile muncipale intenţionează implementarea unui proiect de peste 15 milioane de lei (din care 249.778 lei contribuţie proprie) pentru managementul traficului în Zalău. După ce contractul de finanţare va fi semnat, fondurile europene alocate prin proiect (în cadrul Programului Operaţional Regional) vor fi folosite pentru: modernizarea a 11 intersecţii, amplasarea de semafoare noi (inclusiv pentru pietoni şi biciclişti), amenajarea unui dispecerat care să permită urmărirea în timp real a traficului rutier, precum şi adaptarea sistemului de semafoare potrivit nevoilor dintr-un anumit moment.

Investiţiile pentru restaurarea clădirii Transilvania continuă

Pentru proiectul Reabilitarea clădirii monument istoric-clădirea Transilvania se fac ultimele pregătiri necesare semnării contractului de finanţare. Documentaţiile au fost depuse tot în cadrul POR, în 31 martie 2009, vizita în teren a avut loc anul acesta în 18 februarie. Valoarea estimată a investiţiei este de 10,119 milioane de lei, din care 1,289 milioane de lei reprezintă contribuţia proprie. Suma este necesară pentru reabilitarea Corpului C al principalei clădiri de patrimoniu cultural din municipiu. Totodată, va fi amenajată fosta sală a teatrului orăşenesc, vor fi refăcute curţile interioare, va fi construită o nouă toaletă publică, va fi reabilitat accesul pietonal, vor fi amenajate locuri de parcare, va fi realizat un sistem de iluminat arhitectonic, vor fi executate amenajări peisagistice, iar clădirea va fi dotată cu sisteme de alarmare şi de aer condiţionat.

Zalăul, promovat prin Festivalul Roman Porolissum

În cadrul POR, Axa 5-Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, administraţia municipală urmăreşte atragerea de fonduri pentru proiectul Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum-instrument de promovare a siturilor arheologice locale. Valoarea estimată a proiectului se ridică la 1,004 milioane de lei, din care 16.750 de lei se constituie în contribuţie locală. La această dată este în curs de pregătire contractul de finanţare; proiectul fiind depus în 28 mai 2010. Prin proiect vor fi finanţate două ediţii a Festivalui Roman Porolissum, activităţi de promovare a evenimentelor, participarea la patru târguri de turism, dezvoltarea unui site dedicat festivalului, realizarea a două emisiuni turistice şi a unui film de promovare.

Bani pentru administraţia locală

Autorităţile locale speră să acceseze fonduri de la Uniunea Europeană, în valoare de 1,042 milioane de lei pentru implementarea unui Program de îmbunătăţire a eficacităţii organizaţionale a Primăriei Municipiului Zalău prin pregătirea resurselor umane şi restructurare organizaţională. Demersul vizează organizarea de cursuri în diferite domenii pentru angajaţii primăriei, elaborarea unei strategii de dezvoltare a resurselor umane şi evaluarea personalului. În acelaşi context, Primăria Zalău este beneficiară a încă două proiecte: Procese decizionale eficiente la nivelul administraţiei publice locale din România (destinat elaborării de politici publice prin participarea la cursuri de formare) şi Referenţialul oraşelor europene durabile (menit să sprijine implementarea unei abordări integrate a politicilor, strategiilor şi proiectelor de dezvoltare urbană).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »