Infractorii grei se ascund in strainatate

Magazin Salajean 25 octombrie 2006 0

Infractorii grei se ascund in strainatate23 de salajeni, care se ascund prin state ca Spania, Ungaria, Italia, Grecia, Germania si Republica Moldova, figureaza in dosarele IPJ Salaj ca urmariti international. Potrivit datelor furnizate de catre Biroul de presa al IPJ, prin insp. Tincuta Dumuta, pe numele acestor infractori au fost emise mandate de arestare preventiva si de executare a pedepsei cu inchisoarea, pentru fapte ca furt, inselaciune, fals in declaratii, santaj, proxenetism, talharie, viol, abandon de familie, evaziune fiscala, complicitate la trafic de substante toxice, trafic de minori, trecerea frauduloasa a frontierei unui stat strain, trafic de persoane, infractiuni la regimul circulatiei rutiere.

Printre numele grele din Salaj date in urmarire internationala, il putem gasi pe Ovidiu Ciprian Chereches, cautat de politie pentru santaj, impotriva lui fiind emis un mandat de arestare pe 3 ani data in 15 noiembrie 2004. Reamintim, Chereches, de comun acord cu prietena lui, a facut, in toamna anului 2002, mai multe fotografii in timp ce intretineau relatii sexuale. Ulterior, cei doi s-au despartit. Dorind reluarea relatiei, tanarul a santajat-o pe prietena sa ca pune pozele pe un site de Internet, in cazul in care nu este de acord cu continuarea relatiei lor.

Un alt infractor cautat de politistii internationali este Silviu Torje, impotriva acestuia fiind emis un mandat de arestare pentru talharie, de doi ani si 6 luni, in 10 ianuarie 2005. Acesta, in perioada septembrie-octombrie 2004, a atacat, pe timp de noapte, o femeie, luandu-i diferite sume de bani.

Alin Pintea Rezmives, cautat pentru viol si evadare, a primit, in 30 martie 2005, un mandat de arestare pe 10 ani si 8 luni. Acesta executa o pedeapsa de 7 ani, in Penitenciarul Arad, pentru un alt viol, a evadat, dupa care a violat o eleva de 13 ani.

In fine, un alt salajean, si anume, Nicolae Marius Kordis, se sustrage de la executarea unei pedepse cu inchisoarea de 2 ani si 6 luni, mandat emis in 29 aprilie 2005, pentru trafic de migranti si racolare, indrumare si calauzire a mai multor persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat strain. Este vorba de celebrul organizator al retelei Republica Moldova- Tarile Arabe – Spatiul Schengen, care impreuna cu alte 5 persoane, a facilitat trecerea mai multor clienti peste hotarele tarii, contra unor sume de bani cuprinse intre 2.000 – 2.500 euro.

Pe de alta parte, potrivit unor date centrale, numarul total de urmariti international romani este de 1.160 de persoane, acestia fiind cautati de structurile Biroului National Interpol. Cifrele arata ca urmaritii international sunt cu 41 la suta mai multi, decat in aceeasi perioada a anului 2005 (primele 9 luni, anul curent).

Totodata, in perioada de referinta, lucratorii BNI au realizat extradarea si au adus in Romania 233 persoane, pe numele carora instantele emisesera mandate de executare a pedepsei cu inchisoarea pentru savarsirea de infractiuni pe teritoriul tarii noastre. Fata de anul trecut, in 2006 se inregistreaza o crestere de 30 la suta la acest indicator, ceea ce confirma performanta profesionala a BNI. Tarile din care au fost preluate persoanele extradate sunt: Italia (86), Spania (48), Germania (21), Ungaria (22), Austria (11) etc.

La cele peste 230 persoane deja extradate, se mai adauga alte 334 care, in baza informarilor transmise de catre autoritatile romane, au fost localizate in strainatate si arestate in vederea extradarii catre Romania. De asemenea, in aceeasi perioada, a fost realizat transferul in vederea continuarii pedepsei cu inchisoarea in tara noastra pentru 87 cetateni romani care au comis infractiuni in strainatate, cu aproximativ 59 la suta mai multi fata de perioada de referinta.

In acelasi context, in primele 9 luni ale acestui an, lucratorii BNI au realizat extradarea, respectiv transferul pentru continuarea executarii pedepselor, din Romania catre alte state, pentru un numar de 36 cetateni straini. D. Z.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »