Indisciplina pietonala: unii trecatori chiar isi cauta moartea!

Magazin Salajean 12 februarie 2007 0

Indisciplina pietonala: unii trecatori chiar isi cauta moartea!

Inconstienta unor pietoni zalauani poate scoate din sarite nu doar echipajele de politie care organizeaza zilnic actiuni de control rutier, ci chiar si conducatorii auto, care nu numai ca au de furca sa se strecoare cu masinile prin jungla traficului zalauan, ci si sa evite pietonii care trec bulevardul M. Viteazul ca si pe ulita dintr-un catun uitat de lume, pe care circula, eventual o data pe zi, o caruta.

Locul cu cel mai mare trafic al pietonilor indisciplinati ramane cel de la Piata Astralis, unde acestia au de evitat masinile care circula pe patru benzi de circulatie. Unii dintre ei, prinsi in actiune, chiar pe mijlocul drumului, au un tupeu de neimaginat: ba dau vina pe cancerul sotiei, ba ca nu este trecere de pietoni, ba ca de ce ii amendeaza politia numai pe ei, in timp ce uite-l pa ala, ala a parcat bine acolo? Pe el de ce nu-l iei la rost?. Altii, pleaca capul, incaseaza amenda barbateste si promit, cel putin in gand, ca data viitoare vor fi mai precauti. Poate in sensul ca se vor uita mai bine dupa masinile de politie stationate in zona. Unii o iau pe un ton glumet, iar altii, daca fluieri dupa ei, o iau la fuga. O femeie gravida traverseaza strada, dansand printre autoturismele abia scapate de la semafor. Nu se gandeste nici la ea, nici la viata pe care o poarta in pantece. Am avut chiar situatii in care unii, surprinsi in timp ce traversau strada prin loc nepermis si nemarcat, au fugit de politist. Cateodata ne mai ambitionam si noi si alergam dupa ei. Un coleg a prins un pieton de asta, dupa ce a fugit dupa el si a urcat 8 etaje ale unui bloc, ne povesteste subcomisarul Gheorghe Zaha, din cadrul Biroului Politiei Rutiere Zalau. Viata agentului de circulatie nu e usoara. Le invocam prezenta cand constatam debandada de pe drumuri si-i injuram cand suntem prinsi calcand pe bec.

Vineri, in cadrul unei actiuni de control pe linie de pietoni, desfasurat cu trei echipaje de politie, in cele mai vulnerabile zone din Zalau, respectiv Piata Astralis, Perla si Galeriile Meses, in doar o ora au fost sanctionati cu amenda 19 pietoni, iar alti 3 au scapat doar cu cate un avertisment. Iar amenda pentru traversarea strazii prin loc nepermis si nemarcat cu trecere de pietoni este de 39 de lei, in cazul in care o platesti in 48 de ore.

Mai tarziu, doua echipaje de politie s-au deplasat in Poarta Salajului, pentru o actiune in cascada, in timp ce o a treia masina a politiei rutiere doar mima radarul. 9 vitezomani au fost opriti astfel, in decurs de o ora, de catre echipajele politiei, care s-au ales cu amenzi si cu puncte amenda. Doi dintre acestia, conducatori auto ai unor autoturisme ca Audi si Mercedes, au incasat senin amenda, dupa care au picat si in plasa celuilalt echipaj de politie. Unde au luat-o de la capat.

Cam aceasta este realitatea de pe drumurile salajene. Ne plangem, pe de o parte, de traficul intens si facem totul, pe de alta parte, ca sa mai complicam situatia, incalcand orice lege de circulatie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »