Indiferenta sau bataie de joc?

Magazin Salajean 2 februarie 2007 0

Indiferenta sau bataie de joc?

Clubul Spitalului Judetean Salaj a fost din dou gazda unei sedinte al carei coordonator a fost dr. Florin Moldovan, medic primar – specialist in medicina muncii. La intalnire au mai luat parte cadre medicale, precum si o parte din bolnavii cu afectiuni profesionale.

In cadrul intalnirii s-a prezentat raportul de activitate al serviciului multidisciplinar de medicina a muncii, pe luna ianuarie a acestui an. Astfel, au fost efectuate 181 examene de medicina a muncii confirmate prin BP2 si adeverinta de la autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj si 52 examene de medicina a muncii bolnavilor cu afectiuni profesionale, a caror confirmare de profesionalitate presupune avizul altor judete. Unii bolnavi au domiciliul in Salaj, dar s-au imbolnavit pe teritoriul altor judete din tara, acolo unde si-au desfasurat activitatea. Fisa acestora de declarare a bolii profesionale se afla, insa, la locurile de munca din acele orase; ASP trebuie sa ceara aceste fise BP2 sau adeverinte pentru a putea fi inclusi in statistica situatiei consultatiilor, a precizat dr. Moldovan.

6 lei pentru o consultatie medicala

Ceea ce a ridicat o serie de nemutumiri este contractul de prestari servicii 3231/ 2006, respectiv 15227/ 2006, incheiat intre Spitalul Judetean Salaj – ca furnizor de servicii medicale si Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj – ca platitor al acestor servicii medicale. Obiectul contractului il constituie furnizarea de servicii medicale pentru bolnavii cu boli profesionale.

Consultatia medicala este platita cu 6 lei persoana. Cu toate ca toti banii sunt incasati de spital si nu ajung la medici, ma declar jignit si umilit de suma platita pentru munca noastra. De exemplu, la frizerie, un tuns costa peste 7 lei, a opinat medicul. O alta nemultumire a acestuia o constituie suma lunara decontata catre spital, respectiv 7 bani (7.000 lei vechi), unde se includ toate consultatiile si analizele medicale. Suma lunara decontata de spital pentru toate consultatiile si analizele medicale este de 7 bani. Concluzia la care am ajuns este aceea ca numarul analizelor efectuate de catre cadrele medicale vor fi din ce in ce mai putine. Acesti bolnavi cu afectiuni profesionale nu meritau bataia de joc actuala, pentru ca ei au muncit cinstit, iar pe vremea comunismului au dormit si prin baraci improvizate, a fost de parere Moldovan.

In contractul de prestari servicii incheiat intre partile mentionate anterior, nu este inclusa plata radiografiilor si BK in sputa, care in opinia medicului este o condamnare la moarte a bolnavilor. Principala complicatie a silicozei, astmului profesional si a bisinozei o constituie suprainfectia TBC. Atat radiografiile pulmonare cat si determinarea Bacilului Koch (BK) in sputa nu este taxata si decontata de Casa Judeteana de Pensii.

Moldovan a mai spus ca acest contract de prestari servicii este jignitor la adresa corpului medical, iar limitarea decontarilor la 7 bani/ luna pentru 800 de bolnavi este o bataie de joc fata de nevoile reale ale bolnavilor cu boli profesionale. De asemenea, neincluderea in contract a platii radiografiilor si BK in sputa este o condamnare la moarte a acestor bolnavi. Dorinta medicului specialist este aceea ca prefectul judetului Salaj, Andrei Barbu Todea sa ia aminte la ceea ce li se intampla acestor oameni, pe care sistemul sanitar se pare ca i-au uitat de tot. Totodata, se cere rezilierea acestui contract de prestari servicii.

Uitati de sistemul sanitar…

La fel ca si data trecuta, am stat de vorba cu o parte din acesti oameni uitati de sistemul sanitar, poate-poate cineva le va intinde o mana de ajutor.

Lucretia Balota, 51 de ani: Am lucrat 25 de ani la Filatura, dar nu a iesit nimic bun din efortul pe care l-am depus in toti acesti ani. M-am ales doar cu bolile pe care le-am dobandit de pe urma conditiilor grele in care am lucrat. Cat despre medicamente si tratament balnear gratuit nici nu s-a pus problema vreodata. Sufar de astm bronsic, cardiopatie ischemica, spondiloza cervicala si multe alte boli. Pensia de care beneficiez este de 300 RON, a spus printre lacrimi aceasta.

Emilia Babanas, 54 de ani: 19 ani am lucrat la IAIFO in Turnatorie, in conditii greu de descris, iar 3 ani am fost angajata la fostul IPL. Sufar de fibroza pulmonara si nu am beneficiat nici de medicamente gratuite si nici de tratament balnear. Pensia de care beneficiez este in valoare de 345 RON, a afirmat aceasta.

Multi bolnavi se confrunta cu aceleasi probleme. Toti au muncit pentru a putea pune ceva pe masa familiilor lor. Insa cu ce folos? Acum, dupa atatia ani de munca, sunt dati la o parte de acest sistem sanitar, care i-a uitat complet. Sa fie oare indiferenta sau pur si simplu bataie de joc? Decideti dumneavoastra…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »