Indemnizatiile invalizilor, vaduvelor si veteranilor de razboi vor creste considerabil

Magazin Salajean 25 februarie 2008 0

Executivul a aprobat de curand un proiect de Lege privind modificarea Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi. Acest Proiect de Lege urmeaza sa fie transmis la Parlament in vederea adoptarii. Potrivit proiectului de act normativ, noile valori ale indemnizatiilor vor fi: 148 de lei lunar pentru pesoanele incadrate in gradul I de invaliditate; 132 de lei lunar pentru cei incadrati in gradul II de invaliditate; 112 lei lunar pentru cei incadrati in gradul III de invaliditate; 92 de lei lunar pentru veteranii de razboi; 92 de lei lunar pentru vaduvele de razboi, daca nu s-au recasatorit. De asemenea, invalizii, precum si veteranii de razboi vor primi, pe langa indemnizatiile mentionate, si un spor lunar de cate 10 lei pentru primul an de participare la razboi, indiferent de durata participarii. La acest spor se adauga cate 5 lei pentru fiecare luna de participare la razboi ce depaseste un an calendaristic.

In 2008, la nivel national, valoarea totala estimata a fondurilor necesare pentru acordarea indemnizatiilor si sporurilor este de 9,77 milioane de lei.

Modificarile prevederilor Legii 49/1991 intregesc cadrul legislativ referitor la drepturile banesti cuvenite veteranilor si vaduvelor de razboi, stabilindu-se indemnizatii si pentru cei nedecorati cu medalia Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, si care nu beneficiau de renta viagera. Acest proiect de lege este complementar unui demers anterior finalizat prin intrarea in vigoare a Legii 303/2007, de modificare si completare a Legii 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »