Indemnizatia pentru cresterea copilului-limitata intre 6 si 40 de milioane de lei vechi

Magazin Salajean 7 ianuarie 2009 0

Indemnizatia pentru cresterea copilului-limitata intre 6 si 40 de milioane de lei vechi

Mamele nu vor primi mai putin de 600 de lei sau mai mult de 4.000 de lei pentru cresterea copilului. Din cauza resurselor bugetare limitate, statul a hotarat ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie limitata la maxim 40 de milioane de lei vechi. In urma sedintei de Guvern din data de 30 decembrie 2008, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj face cunoscute modificarile aduse la legea 148/2008 privind indemni-zatia pentru cresterea copilului. Astfel, conform noilor prevederi legale, incepand cu luna ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 85 la suta din veniturile (impozabile) realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, insa limitata intre suma de 600 si 4.000 de lei. Masura a fost luata dupa principiul solidaritatii, astfel ca, in cazul in care calculul indemnizatiei este mai mare de 4.000 de lei, persoana in cauza nu va primi suma rezultata. Chiar daca are un salariu mult mai mare si plateste mai multe taxe si impozite, nu inseamna ca trebuie sa le si primeasca inapoi, a declarat Alexandru Pop, directorul executiv adjunct al AJPS Salaj.

In judetul Salaj sunt inregistrate 2.400 de persoane care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului. Astfel, persoanele care se afla in plata de anul trecut vor trebui sa depuna o cerere plus actele doveditoare ale veniturilor pentru recalcularea indemnizatiei. La Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Salaj nu au fost depuse pana in prezent cereri de recalculare, insa beneficiarii au termen sa solicite plata indemnizatiei dupa noua hotarare de guvern pana la data de 30 iulie 2009. Diferenta dintre suma primita de la inceputul anului si pana la recalcularea indemnizatiei va fi platita beneficiarilor retroactiv. Dreptul la recalcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului se acorda si persoanei care se afla in plata si mai naste un copil, care se afla in concediu de maternitate, care ar trebui sa beneficieze de concediu de maternitate, de indemnizatie sau stimulent lunar si nu au solicitat acest drept. In cazul studentelor de facultate care au lucrat inainte de nasterea copilului mai putin de 12 luni, calculul indemnizatiei se face in felul urmator: suma veniturilor pe lunile lucrate impartita la 12. Chiar daca indemnizatia este mai mica decat limita minima, proaspata absolventa si mamica va primi de la stat cate 600 de lei lunar timp de doi ani. Dar exista si anumite conditii pentru studente, si anume, sa se angajeze in termen de 60 de zile de la absolvire si sa obtina licenta de la prima sustinere de examinare. Pentru judetul Salaj, noua metoda de calcul a indemnizatiilor nu va incarca prea mult bugetul, deoarece din cei aproximativ 2.400 de beneficiari, nu multi si-au depus dosarele, avand venituri prea mari, a precizat Maria Labo, director adjunct economic in cadrul AJPS Salaj. Pentru dosarele noi care solicita dreptul dupa data de 1 ianuarie 2009, cererea privind acordarea drep-turilor prevazute de ordonanta de urgenta, insotita de actele doveditoare, se depune, dupa caz, de una dintre persoanele indreptatite, la primaria comunei, orasului sau municipiului in a carei raza teritoriala are domiciliul sau, dupa caz, resedinta.

De altfel, incepand cu 2009, au fost majorate si alte indemnizatii. La legea 416 din 2008 privind venitul minim garantat beneficiarii vor primi ceva mai multi bani. Si cuantumul lunar al alocatiei pentru copiii nou-nascuti s-a majorat de la 40 la 42 de lei, iar pentru alocatia de plasament de la 90 la 97 de lei. De altfel, pentru persoanele cu handicap, indemnizatia lunara a crescut de la 187 de lei la 202 de lei, iar pentru adultul cu handicap grav de la 154 la 166 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »