Incertitudini pe piata inmatricularilor auto

Magazin Salajean 12 decembrie 2006 0

Incertitudini  pe piata inmatricularilor autoTaxa speciala care se va plati, incepand cu 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in tara, continua sa ridice serioase semne de intrebare din partea celor care intentioneaza sa cumpere un autoturism second-hand din strainatate.

In primul rand, este vorba de toata discutia care s-a iscat pe seama platii sau nu a TVA-ului, care se calculeaza pe taxa speciala. Surse oficiale din cadrul Primariei Municipiului Zalau – pentru ca taxa speciala de prima inmatriculare se va plati la trezorerie, au declarat la sigur ca nu se va calcula nici un TVA la taxa. Pe de alta parte, in momentul in care a aparut pe piata noul Cod Fiscal, o parte a specialistilor din minister au fost de parere ca taxa speciala inlocuieste acciza care se plateste in prezent. Deci, teoretic, taxa ar intra in sfera de impozitare a TVA. Alta parte a oficialilor au spus ca, din contra, tot teoretic, aceasta taxa nu poate purta TVA, pentru ca ea se aplica la valoarea din factura, or taxa se plateste la inmatriculare si nu la cumparare.

Cei care mai stau pe ganduri si calculeaza diferite valori ale taxei speciale, pentru diferite tipuri de masini, si intra pe site-ul www.automobiletv.ro, care prezinta un mod de calcul electronic al taxei, vor avea surpriza sa constate faptul ca taxa calculata (afisata) nu contine TVA, dupa cum scrie in josul paginii.

Dar, in cazul in care se va aplica TVA pe taxa de prima inmatriculare, valoarea pe care cumparatorul autoturismului trebuie sa o plateasca la ghiseele de la trezorerie, ridica peste masura sumele de bani pe care trebuie sa le scoti din buzunar.

Tot in modalitatea de calcul al acestei taxe de prima inmatriculare se prevede faptul ca sumele datorate bugetului de stat drept taxe speciale se calculeaza in lei. Totusi, unica unitate de masura care apare in formula de calcul al taxei este cea de euro, care se aplica ca si un coeficient care variaza in functie de cilindreea autoturismului si gradul de poluare.

Dar nelamuririle nu se opresc doar aici. In cazul in care faci calculul pentru un autoturism cu un grad de poluare euro 3, de 1.800 de centimetri cubi, cu o vechime cuprinsa intre 4 – 6 ani inclusiv, vor avea surpriza sa constate ca valoarea taxei speciale este mai mica (1.539 euro), decat pentru aceeasi categorie de autoturism, dar mai nou, adica inclus la categoria de varsta cuprinsa intre 2 – 4 ani inclusiv, pentru care taxa este egala cu 1.689,12 euro. Iar in acest caz, cum se mai motiveaza introducerea in tara a autovehiculelor mai noi?

La intrebarea – ce se intampla oare cu adevarat? nici macar seful Serviciului Inmatriculari Auto, Remus Stanciu, nu poate sa raspunsa. Toate incertitudinile sesizate de catre noi si cei care vor trebui sa lucreze cu aceasta taxa speciala, au fost ridicate si la nivel de Bucuresti. Raspunsul lor e pe cale sa ne linisteasca complet: Mai trebuie sa apara ceva modificari in Codul Fiscal. Un lucru e sigur. Si anume faptul ca inca pentru toate autoturismele aduse din strainatate se plateste vama. Pana in 29 decembrie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »