Incepe vanatoarea comerciantilor si a consumatorilor de sare de baie

Magazin Salajean 11 februarie 2010 0

Incepe vanatoarea comerciantilor si a consumatorilor de sare de baie

Guvernul a aprobat, ieri, Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, elaborata de catre Ministerul Sanatatii. Dorim sa descurajam tendinta de crestere a consumului de plante si substante halucinogene.

Timp de 4 saptamani s-a depus un efort deosebit pentru stabilirea unei liste cu plante si substante care au proprietati psihoactive. La initiativa Ministerului Sanatatii, in data de 10 ianuarie, s-au reunit experti din mai multe institutii:

Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Nationala Antidrog, Inspectoratul General al Politiei Romane, Facultatea de Farmacie – Bucuresti (Catedra de Toxicologie si Botanica), care au reusit – in urma unui efort deosebit – sa identifice o serie de produse ce au in componenta plante si substante daunatoare sanatatii. Aceasta noua lista le va completa pe cele deja existente in legile pentru combaterea traficului ilicit de droguri si regimului juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante. Vreau sa multumesc tuturor acestor profesionisti, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Potrivit noului act normativ, pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse noi plante si substante a caror cultivare, producere, fabricare, experi-mentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare, detinere, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

Decizia Guvernului este una care, intr-un final, face lumina in ceea ce priveste produsele de acest gen care pot sa faca rau consumatorilor. Din acest moment, Serviciul de Combatere a Criminalitati Organizate (SCCO) Salaj va intreprinde o serie de actiuni specifice, in scopul de a depista comerciantii si, totodata, consumatorii de substante interzise. Stim ca, la nivel local, au fost si sunt convins ca mai sunt consumatori de asa-zisa << sare de baie >>, insa, pana acum, neavand un cadru legal, nu am putut interveni pentru a elimina acest fenomen. De astazi, stim ce avem de facut, ne spune comisarul Cristian Latcau, seful SCCO Salaj.

Este bine de stiut ca sarea de baie contine, printre altele, mephedrone, care, prizat sau injectat, are efecte asemanatoare cu ale metamfetaminei. Numita si mama drogurilor, metamfetamina (o forma de amfetamina) are un efect de trei ori si jumatate mai puternic decat cocaina, duce rapid la dependenta si ataca creierul, inima si rinichii. In cantitati mari, poate duce chiar la deces.

Din nefericire, chiar daca pe raza judetului Salaj, la aceasta ora, nu exista niciun magazin de vise, care sa fi comercializat aceste substante deja interzise, politistii au informatii concrete potrivit carora foarte multi tineri isi comanda aceste produse pe internet, pe site-urile specializate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »