Incepe marea descentralizare a spitalelor

Magazin Salajean 20 aprilie 2010 0

Incepe marea descentralizare a spitalelor

Spitalul Judetean de Urgenta Zalau va ajunge in curtea Consiliului Judetean, in timp ce restul spitalelor vor trece la consiliile locale

Asa cim era de asteptat, incepe marea descentralizare a spitalelor. Astfel, Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica proiectele actelor normative de derulare a acestui proces in sistemul sanitar. A fost realizata, in acest sens, si lista spitalelor pentru care ar trebui sa se transfere managementul asistentei medicale catre autoritatile locale si judetene. In judetul Salaj, toate cele sase spitale se afla pe lista transferurilor.

Daca Spitalul Judetean de Urgenta Zalau va ajunge in curtea Consiliului Judetean Salaj, celelalte cinci unitati spitalicesti din Simleu Silvaniei (Spitalul Orasenesc, Centrul de Cercetare si Asistenta Medicala), Jibou (Spitalul Orasenesc), Cehu Silvaniei (Centrul de Sanatate) si Crasna (Spitalul de Boli Cronice) vor fi date consiliilor locale. Acest schimb ar trebui sa aiba loc pana in 1 iulie, in reteaua Ministerului Sanatatii urmand sa ramana numai 62 de unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie si spitale de monospecialitate.

Prin acest transfer se urmareste cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial, urmand ca autoritatile sa aiba in administrare logistica, financiara si umana tot ce inseamna unitate sanitara publica. De asemenea, managerii de spitale vor incheia contractele de management cu conducerile administratiilor locale si nu cu ministrul Sanatatii, asa cum se intampla pana in prezent. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile judetene.

Prin acest proiect se urmareste responsabilizarea administratiei publice locale fata de nevoile reale de sanatate ale populatiei din unitatea administrativ-teritoriala, prin implicarea acesteia in administrarea si managementul unitatilor sanitare publice. Datorita masurilor care vor fi realizate in interesul comunitatii, pe termen lung, se asteapta imbunatatirea indicatorilor starii de sanatate la nivel national, se arata in proiectul de Hotarare de Guvern. In termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a acestei hotarari, Directia de Sanatate Publica va incheia cu autoritatile protocoale de predare-preluare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »