Incepe distribuirea noilor carduri de sanatate

Magazin Salajean 21 august 2007 0

Incepe distribuirea noilor carduri de sanatate

* Salajenii care vor sa fie asigurati medical si in strainatate vor beneficia de noile carduri de sanatate intrucat, incepand de ieri, Casele de Asigurari de Sanatate au reluat eliberarea acestora. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a facut o noua licitatie pentru a stabili firma care va tipari aceste carduri, folosite pentru calatoriile in strainatate.

Directorul de relatii contractuale din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, Marius Tautu, ne-a declarat ca noile carduri nu anuleaza valabilitatea cardurilor emise anterior, acestea ramanand valabile pana la data expirarii.

Noul card are in plus fata de cel anterior trei elemente de verificare si securitate, insa ceea ce se modifica este pretul acestuia, de la 2, 1 lei, cat au costat cele eliberate la inceputul acestui an, la 4,36 lei.

Documentele vor fi distribuite prin Posta, fiind livrate solicitantilor ca scrisoare recomandata simpla. Asiguratul va primi avizarea prin posta, in termen de sapte zile lucratoare de la data depunerii cererii si la adresa indicata de acesta, cardul fiind inmanat personal. In cazul in care solicitantul nu se prezinta la oficiul postal pentru ridicarea acestuia in termen de 15 zile de la primirea avizului, documentul va fi trimis Casei de Asigurari de Sanatate care l-a emis. Ulterior, solicitantul va putea ridica noul card de sanatate de la sediul institutiei, a adaugat directorul Tautu.

Termen de valabilitate sase luni

Cardul european de sanatate are valabilitate sase luni si permite asiguratului accesul la servicii medicale in alte state fara sa mai fie nevoie de incheierea unei asigurari private de sanatate. In baza acestuia, salajenii vor beneficia de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate. Documentul a fost lansat la 1 ianuarie, iar la eliberarea lui au fost cozi interminabile. La 1 iulie, eliberarea acestor acte a fost sistata, deoarece contractul cu firma care a produs respectivele documente a expirat. Cardul a fost atunci inlocuit de coala de hartie care, initial, constituia actul provizoriu care tinea locul acestuia.

De anul viitor cardul va fi gratuit

Cum in tot raul este si un bine, de anul viitor, salajenii nu va mai trebui sa plateasca 4,36 lei pentru cardul european de sanatate.

Potrivit directorului de relatii contractuale, Marius Tautu, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, cardul european de sanatate va fi gratuit pentru salajeni, si nu numai, ca efect al unei legi pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in sanatate. Costurile documentului vor fi suportate din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate.

Initial, la 1 ianuarie 2007 romanii au primit un certificat provizoriu de asigurat, prin care li se dovedea calitatea de asigurat in sistemul de stat al asigurarilor sociale de sanatate, iar pe baza acestui document puteau avea acces la servicii medicale de urgenta in tarile Uniunii Europene. Ulterior, a inceput fabricarea cardurilor europene de sanatate la pretul de 2,166 lei, suma care a includea atat TVA, cat si costurile imprimarii si distribuirii documentului la domiciliul solicitantului. Dupa data de 30 iunie, persoanele care au solicitat cardul de asigurat care le permitea sa beneficieze, ca turisti, de servicii medicale de urgenta in tarile europene, au primit tot certificatul european de sanatate in locul cardului, din cauza expirarii contractului dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si firma ce producea documentele.

Toate tarile europene folosesc sistemul de carduri de asigurat, iar Romania a primit de la Bruxelles, la data de 1 ianuarie 2007, un numar european de identificare unic care trebuie sa figureze pe card, pentru a identifica cetatenii romani asigurati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »