Incepe audierea martorilor in procesul privind explozia blocului E24

Magazin Salajean 21 aprilie 2010 0

Incepe audierea martorilor in procesul privind explozia blocului E24

Instanta bihoreana a finalizat audierea partilor civile in procesul privind explozia blocului E24, din Zalau, din septembrie 2007, unde doua persoane au murit si alte noua au fost ranite. O noua infatisare in fata judecatorului de caz va avea loc saptamana viitoare.

Procesul privind explozia blocului E24 abia acum intra pe fagasul normal. Infatisarile in fata instantei sunt in sfarsit regulate, fara lunile de amanare si suspendare care i-au caracterizat debutul.

Judecatorul care se ocupa de solutionarea acestui caz este Cristi Danilet, vicepresedintele Jude-catoriei Oradea. El a finalizat, zilele trecute, audierea tuturor partilor civile implicate, ne-a declarat Mihai Ielciu, avocatul fostilor locatari ai imobilului distrus in 14 septembrie 2007, iar saptamana viitoare va incepe audierea martorilor in acest caz. Mai exact, a angajatilor EON Gaz, a locatarilor din blocurile vecine, a celor care au fost in preajma in momentul fatal. Tot atunci vom vedea daca instanta va dispune efectuarea unor noi expertize, a declarat Mihai Ielciu.

Reamintim ca procesul respectiv a fost reluat, in martie 2010, la Judecatoria Oradea, dupa ce cauza a fost suspendata, in 27 august 2009, intrucat avocatii inculpatilor au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, care insa a fost respinsa de Curtea Constitutionala.

O cauza complexa

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, dintre cele sapte persoane inculpate, sase – Ionel Valcu, Ovidiu Suteu, Ioan Cojan, Silviu Nertan, Alexandru Cosma si Marius Hidan – sunt acuzate de uciderea din culpa a doua persoane care au murit in explozie, distrugerea din culpa a bunurilor si a apartamentelor fostilor locatari din blocul E24 – 19 infractiuni, distrugerea din culpa a unor bunuri si autoturisme ale locatarilor din blocul vecin, E15, ca urmare a suflului exploziei – sapte infractiuni, vatamarea corporala din culpa a victimei care a ramas cu invaliditate permanenta (o minora a carei sora a murit in urma exploziei – n.r.) si vatamarea corporala din culpa – cinci infractiuni, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare dupa explozie.

Conform procurorilor, expertiza judiciara dispusa in acest caz si rapoartele expertilor au stabilit ca explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradala.

Cea de-a saptea persoana, Vasile Roman, a fost trimisa in judecata pentru favorizarea infractorului. In 14 septembrie (2007 – n.r.), in timp ce era in concediu, aceasta persoana a venit la fata locului si a facut masuratori, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de masurare incorect. I s-a atras atentia sa foloseasca aparatul corect in repetate randuri, dar nu s-a conformat, se arata in rechizitoriu.

Fostii locatari ai blocului E24 s-au constituit parte civila in acest caz, cerand contravaloarea apar-tamentelor si a bunurilor distruse in explozie, precum si 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei pana la data recuperarii prejudiciului.

EON Gaz a fost trecut ca parte responsabila in cazul exploziei de la Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »