Incep cursurile pentru pomicultori

Magazin Salajean 12 ianuarie 2011 0

Incep cursurile pentru pomicultori

Camera Agricola a Judetului Salaj organizeaza, din data de 17 ianuarie 2011, la sediul din Zalau, cursuri de calificare in meseria de pomicultor, pentru cel mult 28 de fermieri salajeni. In urma cursului, care dureaza 10 saptamani, participantii vor primi un certificat de calificare aprobat de Agentia de Prestatii Sociale (APS) Salaj. Acest certificat le este util fermierilor, dupa cum a apreciat directorul executiv al CAJ Salaj, Dorel Seichei, in derularea de proiecte cu fonduri europene, respectiv pe masura 141 Sprijinirea fermelor de subzistenta si masura 112 Instalarea tinerilor fermieri (proiecte realizate si prin CAJ Salaj).

Sustinerea de astfel de cursuri de pregatire si formare profesionala a agricultorilor, precum si intocmirea de documentatii pentru accesarea de fonduri europene, intram conform legii, in responsabilitatile camerelor agricole. Anul trecut, la nivel de judet, s-au derulat cursuri pentru 400 de agricultori si s-au realizat 100 de proiecte (in domeniul vegetal si al zootehniei).

In cea de-a doua parte a anului trecut, ca urmare a desfiintarii Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA) din Bucuresti, Camera Agricola a pierdut dreptul de a organiza cursuri prin ANCA si a demarat procedurile de autorizare a cursurilor prin Agentia de Prestatii Sociale. In acest an, cele mai solicitate meserii sunt de pomicultor, apicultor, lucrator in cresterea animalelor si lucrator in cultura plantelor, cursurile fiind autorizate in conditiile cerute de APS, conform nomenclatorului calificarilor si metodologiei de autorizare. Concomitent, s-a desfasurat si actiunea de autorizare a lectorilor, care sunt specialisti din cadrul CAJ Salaj, a mentionat Dorel Seichei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »