Incendii izbucnite de la cosurile de fum

Magazin Salajean 7 ianuarie 2011 0

Incendii izbucnite de la cosurile de fum

Incendiile izbucnite la doua gospodarii din judetul Salaj i-au pus pe jar, miercuri, pe pompierii militari. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum (ISU) al judetului Salaj, ambele incendii au drept cauza probabila o scanteie care a aprins cosul de fum. Pompierii Garzii de Interventie Nr.3 Hida au fost solicitati sa intervina, in data de 5 ianuarie 2011, pentru a stinge incendiul izbucnit la cosul de fum al unui bloc de locuinte din localitatea Hida.

Pompierii militari, ajunsi la locul interventiei, au constatat ca incendiul se manifesta la cosul de fum din podul imobilului, existand pericolul de propagare a focului la acoperis. Cauza probabila de incendiu a fost o scanteie care a aprins funinginea depusa in cosul de fum. A ars funinginea si s-a degradat cosul de fum, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Salaj, lt. Lucian Jacodi.

Si cadrele Detasamentului de pompieri Zalau au intervenit in noaptea de miercuri spre joi, pentru a stinge incendiul izbucnit la cosul de fum al unei gospodarii din localitatea Valea Pomilor. Si in acest caz, cauza probabila de incendiu a fost o scanteie care a aprins funinginea depusa in cosul de fum. Au ars materialele lemnoase (corni si scanduri) din acoperis si s-au degradat mai multe tigle, a mentionat Jacodi. La interventie au participat si membrii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Sarmasag cu o autospeciala.

Odata cu sezonul rece creste riscul producerii unor incendii la cosurile de fum ale imobilelor. Potrivit sursei citate anterior, acest risc este generat de nerespectarea sau necunosterea unor masuri simple de prevenire a incendiilor izbucnite la cosurile de fum. Ca in fiecare an, reamintim cetatenilor cateva masuri de prevenire a producerii incendiilor la cosurile de evacuare a fumului daca acestea nu sunt curatate corespunzator. Este foarte importanta izolarea cosurilor de fum fata de elementele combustibile ale planseelor. Aceasta se realizeaza prin ingrosarea zidariei de caramida a cosului cu 25 de centimetri.

De asemenea, recomandam intre spatiul dintre cos si planseu introducerea unui strat de azbest. Distanta minima intre fata exterioara a zidariei si elementele combustibile ale acoperisului trebuie sa fie de minim 10 centimetri la trecerea cosului de fum prin acoperis, a afirmat Lucian Jacodi. O alta masura de precautie este prelungirea cosului de fum deasupra acoperisului cu 1 metru daca acoperisul este din material combustibil sau 0,5 metri daca acoperisul este din material incombustibil. De asemenea, este imperios necesara inspectarea si executarea unor lucrari de intretinere la cosurile de fum mai ales dupa perioade lungi in care nu au fost folosite.

Nepasarea in verificarea, repararea si curatarea cosurilor de fum poate duce la incendii ce va pot afecta bunurile sau chiar viata. De mentionat este faptul ca in primele zile ale anului 2011, pompierii salajeni au intervenit la trei incendii produse din cauza neintretinerii cosurilor de fum. Din fericire, incendiile au fost stinse la timp fara a se inregistra pagube materiale insemnate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »