Incendii din cauza aprinderii vegetatiei uscate

Magazin Salajean 1 aprilie 2008 0

Incendii din cauza aprinderii vegetatiei uscateSambata, 29 martie, a fost o zi incarcata pentru pompierii salajeni, acestia intervenind la stingerea a nu mai putin de sase incendii, informeaza sergentul major Andrei Crisan, subofiter relatii publice al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ^Porolissum^ Salaj. Sectiile de Pompieri Simleu Silvaniei si Jibou au fost cele mai solicitate, pompierii militari de la aceste subunitati intervenind in ziua de sambata de cate doua ori la incendii la vegetatie uscata. Astfel, subunitatea din Simleu Silvaniei a intervenit la orele 13:15 pe raza localitatii Cehei, iar al orele 16:32 in localitatea Babacin, comuna Pericei. Pompierii militari jibouani au actionat pentru lichidarea a doua incendii pe raza comunei Creaca. Primul, la orele 16:45, in satul Lupoaia, iar al doilea in localitatea Ciglean, la orele 20:45.

Interventia pompierilor a dus la lichidarea focului, dar mai ales la impiedicarea extinderii flacarilor la fondurile forestiere de pe raza localitatilor unde au avut loc incendiile. Detasamentul de pompieri Zalau a intervenit cu o autospeciala de apa si spuma, tot sambata, orele 17:15, in localitatea Mesesenii de Sus, la locuinta lui B. Gavril pentru a stinge incendiul provenit de la una dintre gospodariile anexe ale casei acestuia. Cauza probabila de incendiu a fost folosirea intentionata a sursei de aprindere pentru generarea incendiului. Au ars astfel 50 de metri patrati din acoperisul gospodariei anexe, precum si 20 de metri patrati din lemnaria acesteia. La interventie au participat si trupele Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Crasna, cu o autospeciala cu apa si spuma si o motopompa.

Garda de Interventie din Nusfalau a fost solicitata de asemenea in ziua cu pricina, in jurul ora 23:30, la proprietatea lui P. Vasile din comuna Valcau de Sus, cu doua autospeciale cu apa si spuma pentru a stinge un incendiu izbucnit probabil de la o tigara aruncata neglijent in apropierea unor plante furajere dintr-o gospodarie anexa. Au ars asftel cca 20 de metri patrati de acoperis si 0,5 tone de fan.

Pompierii amintesc pe aceasta cale ca primarii, in calitate de presedinti ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta au obligatia, conform legii, sa coordoneaze organizarea permanenta a interventiei in caz de incendiu la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, si sa asigure participarea la interventie a serviciului voluntar de urgenta cu mijloacele din dotare si conducerea interventiei, pana la stingerea incendiului ori pana la sosirea serviciilor profesioniste. De asemenea, ISU Porolissum Salaj recomanda tuturor cetatenilor o mult mai mare responsabilitate in momentul in care resturile de vegetatie sunt aprinse in vederea curatarii terenurilor. Astfel, supravegherea focurilor este impetuos necesara, dar aprinderea lor in conditii meteo nefavorabile (vant) este interzisa cu desavarsire. Trebuie constientizat faptul ca incendiile la vegetatia uscata pot produce pagube materiale deosebite, iar uneori pot crea dezastre.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »