Incendierea miristilor se lasa cu sanctiuni drastice

Magazin Salajean 11 iulie 2007 0

Prefectul Andrei Todea a participat luni la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in cadrul careia au fost prezentate informari privind situatia existenta la nivelul judetului, de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA), Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Directia Sanitara Veterinara (DSV), Compania de Apa Cluj – Filiala Zalau, Serviciul de Ambulanta, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj etc.

Potrivit datelor prezentate in cadrul sedintei amintite, la nivelul judetului nostru nu sunt probleme deosebite in ceea ce priveste asigurarea apei potabile, atat pentru localitatile alimentate in sistem centralizat, cat si pentru cele in care alimentarea cu apa se face din fantani sau cismele stradale. De asemenea, nu sunt probleme deosebite nici in ceea ce priveste pasunatul si asigurarea apei pentru animale. Conform informarii prezentate de DADR Salaj, se estimeaza ca, datorita conditiilor meteorologice, productia de cereale va fi mult mai mica fata de anii trecuti, ca de altfel si cea de legume, floarea soarelui etc.

Pe de alta parte, in aceasta perioada ASP monitorizeaza in permanenta calitatea apei la nivelul intregului judet, in timp ce DSV asigura monitorizarea activitatii de ecarisaj – in localitatile din mediul rural si nu numai.

Garda de Mediu Salaj monitorizeaza, in toate localitatile, inclusiv la nivelul asociatiilor de producatori, respectarea prevederilor privind incendierea miristilor, iar in cazul in care se vor constata abateri, vor fi aplicate sanctiuni drastice.

In cadrul reuniunii de lucru a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a fost prezentat si Planul de masuri in scopul evitarii producerii unor incendii in agricultura si, in special, la lanurile de paioase, miristi si fanete. Conform acestuia, vor fi transmise catre toate primariile o serie de dispozitii prin care se solicita: reanalizarea zonelor de risc si a punctelor vulnerabile; interzicerea aprinderii miristilor si a fanetelor; curatarea santurilor, a marginilor drumurilor si cailor ferate de vegetatie uscata; constituirea la nivelul fiecarei localitati a unor grupe de voluntari, care sa intervina in caz de necesitate; organizarea de patrule care sa supravegheze culturile de paioase sau fanete; amplasarea unor panouri de avertizare pe caile rutiere nationale si europene, privind respectarea regulilor de aparare impotriva incendiilor si altele. Nu in ultimul rand, Directia Silvica isi va intensifica actiunile de control si patrulare in zonele de agrement si pe caile rutiere care traverseaza zone impadurite.

In finalul intalnirii, prefectul Andrei Todea a dorit sa sublinieze faptul ca este absolut necesar ca, in cazul producerii unor situatii de urgenta cauzate de fenomene meteorologice sau de alte evenimente (cum ar fi aprinderea miristilor), este necesar ca autoritatile locale, precum si reprezentantii Inspectoratului de Politie a Judetului sau ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi din teritoriu, sa informeze Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta cu maxima promptitudine, la telefon 112. De asemenea, reprezentantul Guvernului in teritoriu a solicitat ca toate institutiile publice sa continue monitorizarea situatiei in judet, sa verifice in teritoriu modul in care sunt respectate masurile stabilite si, in cazul in care este necesar, sa aplice sanctiunile legale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »