Incalcand legea cu buna stiinta: Salajenii continua sa parjoleasca terenurile agricole mai abitir ca in 2010

Magazin Salajean 9 septembrie 2011 0

Incalcand legea cu buna stiinta: Salajenii continua sa parjoleasca terenurile agricole mai abitir ca in 2010

Salajenii nu se dezmint si, in ciuda avertizarilor date de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Porolissum”, continua sa isi curete terenurile agricole dand foc vegetatiei uscate. Numai ca, in cele mai multe dintre cazuri, flacarile scapa de sub control si se dezlantuie ca o stihie a naturii, arzand hectare intregi de teren. In ultimele sase luni, in peste 110 situatii de acest gen a fost necesara interventia pompierilor, dar, chiar si asa, focul a mistuit sute de hectare de teren.

Un numar de 111 incendii in care au ars peste 350 hectare de pasune au fost inregistrate, in intreg judetul, de la inceputul lunii martie si pana in prezent, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) “Porolissum” Salaj, Lucian Jacodi. In toate aceste cazuri, de vina a fost focul aprins de sateni pentru a curata terenurile de vegetatie uscata si scapat de sub control, arata concluziile cercetarilor facute de pompieri, iar situatia este cu atat mai grava cu cat in intreg anul 2010 au fost doar 39 astfel de incendii.

De cele mai multe ori, incendiile au fost inregistrate in mediul rural, unde practica igienizarii terenurilor prin ardere este inca raspandita la scara larga. Numai ca tot mediul rural ascunde si un paradox: vinovatii nu-si asuma faptele, iar, cum rar sunt prinsi in flagrant, scapa nepedepsiti. Mai mult, fiind vorba de comunitati mici, si vecinii tolereaza starea de fapt si tac malc, „acoperindu-i” pe cei responsabili de mistuirea in foc a sute de hectare de teren. Asa se face ca, din luna martie si pana in prezent, doar trei persoane au fost amendate pentru nerespectarea prevederilor legale de aparare impotriva incendiilor la arderea vegetatiei uscate, fiecare avand de achitat suma de 2.500 de lei

Amenzi drastice

Purtatorul de cuvant a declarat ca localnicii care doresc sa isi curete terenurile agricole prin arderea vegetatiei au obligatia de a instiinta pompierii inainte de a aprinde focul, asa cum prevede legislatia in vigoare, dar in majoritatea cazurilor, populatia se dovedeste neglijenta si nu tine seama de acest aspect. “Potrivit legislatiei in vigoare, orice persoana care vrea sa igienizeze un teren prin incendiere trebuie sa obtina in prealabil un permis de lucru cu focul, eliberat de seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta. Exceptie de la aceasta regula face arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in curtile gospodariilor si gradini. Daca aceste aspecte sunt ignorate, se ajunge la incendii si pagube materiale, a spus purtatorul de cuvant.

Pentru incendierea terenurilor fara autorizatie, Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta pot aplica amenzi ce variaza intre 1.000 de lei si 2.500 de lei, conform legislatiei in vigoare.

In anul 2010, cand s-au inregistrat 39 de incendii de vegetatie uscata, opt salajeni au fost sanctionati pentru ca au dovedit lipsa de responsabilitate in arderea resturilor vegetale. Si in 2009, practica incendierii terenurilor era de amploare in judet, anul totalizand 84 de astfel de incendii pentru stingerea carora a fost necesara interventia echipajelor ISU.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »