Inca zece proiecte salajene asteapta banii prin POR

Magazin Salajean 23 septembrie 2010 0

Inca zece proiecte salajene asteapta banii prin PORPeste 25 de beneficiari salajeni ai proiectelor cu finantare europeana au fost prezenti, ieri, la conferinta de lucru judeteana Stadiul implementarii Programului Operational Regional in Transilvania de Nord, organizata la Zalau, de catre Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest. Cu aceasta ocazie, reprezentantii autoritatilor publice locale si ai agentilor economici beneficiari au fost informati cu privire la ultimele modificari ce vizeaza cererile de rambursare si rapoartele de progres si au primit clarificari privind modul de implementare a proiectelor.

Potrivit oficialilor ADR Nord-Vest, la nivelul judetului Salaj au fost semnate 17 contracte de finantare, cu o valoare totala a asistentei financiare nerambursabile solicitate de 193,6 milioane de lei. Printre acestea se numara reabilitarea DJ 108A: DN 1F-Romanasi-Creaca-Jibou-Benesat, reabilitarea drumului Ciucea-Crasna-Varsolt, modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului Simleu Silvaniei si restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean Salaj.

Gradul de absorbtie al fondurilor europene la nivelul judetului Salaj este de 14 la suta, insa ne asteptam ca procentul sa creasca in curand, intrucat circa 10 contracte se afla in faza de contractare, iar cererile de rambursare nu au fost inca depuse, ne-a declarat Lacrima Andreica, expert comunicare relatii cu comunitatile in cadrul ADR Nord-Vest.

La randul sau, prefectul Alexandru Vegh a cerut celor prezenti sa acorde o atentie maxima modului de implementare, pentru un grad de absorbtie cat mai bun: Abia dupa semnarea contractului de finantare incep adevaratele probleme, care nu sunt putine. Rugamintea mea, catre autoritatile locale si catre toti cei ce acceseaza aceste fonduri este ca derularea proiectelor sa fie urmarita cu strictete, pentru a reusi sa atragem banii cat mai repede. Stiu cazuri concrete in care stadiul fizic de realizare a proiectelor este de 60-70 la suta, iar cu decontarile nu s-a ajuns nici macar la 20 la suta. Aceste deficiente trebuie sa le corectam, ca atunci cand stadiul fizic este realizat, sa atragem si banii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »