Inca o transa de bani pentru salajenii care devin fermieri

Magazin Salajean 3 septembrie 2010 0

Inca o transa de bani pentru salajenii care devin fermieri

Tinerii salajeni care doresc sa inceapa o afacere in mediul rural au la dispozitie mai putin de o luna pentru a solicita finantare in acest sens. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a lansat ultima sesiune din acest an a Masurii 112 Instalarea tinerilor fermieri, care dispune de o suma totala de 61,42 milioane de euro. Un solicitant poate obtine intre 10.000 si 25.000 de euro, in functie de dimensiunea economica a fermei. Cererile de finantare pot fi depuse la sediul Agentiei, pana in 30 septembrie, la ora 12.

Pana in acest moment, sustine Dorin Urs, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj, 65 de tineri din judet au beneficiat de fonduri nerambursabile pentru a infiinta ori a prelua o ferma in mediul rural: In prima sesiune au fost selectate 24 de proiecte, in valoare de 480.000 de euro, iar in cea de-a doua, 41, in suma de 740.000 de euro. Banii se acorda in doua transe: prima, in valoare de 60 la suta, la data aprobarii de catre APDRP a solicitarii pentru acordarea sprijinului, iar diferenta, la indeplinirea actiunilor prevazute in planul de afaceri, dar nu mai tarziu de 36 de luni de la data aprobarii cererii.

In cea de-a treia sesiune a Masurii 112, ce s-a derulat in perioada 1-30 iunie, inca 35 de tineri fermieri au solicitat fonduri, insa, deocamdata, Agentia nu a facut selectia proiectelor de investitii eligibile. Valoarea totala a celor 35 de proiecte depaseste 600.000 de euro. Daca toate acestea vor fi selectate, numarul salajenilor sprijiniti financiar pentru a deveni fermieri va ajunge la 100, iar investitiile aferente ar depasi 1,8 milioane de euro.

Masura 112 are ca obiective imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol, prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare in conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca. In acelasi timp, urmareste imbunatatirea managementului exploa-tatiilor agricole, cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si cresterea numarului de tineri agricultori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »