Inca o luna pentru incheierea asigurarilor de locuinte

Magazin Salajean 10 decembrie 2010 0

Inca o luna pentru incheierea asigurarilor de locuinteSalajenii care detin imobile si care nu-si asigura locuintele risca sa se aleaga cu amenzi de pana la 500 de lei. Cei ce vor sa scape de sanctiuni mai au timp sa plateasca o polita pana la jumatatea lui ianuarie, insa prea putini se grabesc sa-si faca asigurarea. Politele obligatorii asigura insa numai riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii. Despagubirile se ridica la 10.000 de euro in cazul locuintelor din chirpici si ajung la 20.000 in cazul celor din beton.

In judetul Salaj exista peste 99.000 de imobile, dintre care 22.540 in municipiu. Termenul limita pana la care salajenii isi pot asigura aceste locuinte pentru a scapa de amenzi este data de 15 ianuarie 2011. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, primarii, prin compartimentele de specialitate ale acestora, vor furniza Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) lista tuturor constructiilor cu destinatia de locuinta, inclusiv cele cu destinatie de locuinta sociala, amplasate in unitatea administrativ-teritoriala in cauza. Potrivit legii in vigoare, in aceste liste se va specifica numele si prenumele sau denumirea proprietarului si, dupa caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscala al acestuia, numarul din registrul de rol nominal unic si din registrul agricol.

PAID va transmite lunar primarilor lista proprietarilor care nu au incheiat contracte de asigurare obligatorie a locuintelor si valoarea primei obligatorii datorate de fiecare. Primarul, prin compartimentul de specialitate al acestuia, va trimite in termen de 3 zile de la data primirii listei scrisori de instiintare cu confirmare de primire catre debitori, a specificat purtatorul de cuvant al municipalitatii. Conform informatiilor furnizate, cei care nu vor incheia polite obligatorii pentru locuinte vor fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Persoanele care vor sa incheie o polita pentru asigurarea obligatorie a locuintei o pot face la mai multe firme de asigurari din judet. Pretul unei polite este de 10 euro pentru locuintele de tip B – construite din chirpici, paianta sau alte materiale nesupuse unui tratament termic – si 20 de euro pentru casele de tip A, adica cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn.

In acest caz, casele din chirpici sau paianta vor primi in caz de dezastru o dauna de maximum 10.000 de euro, iar cele de tip B, maximum 20.000 de euro.

Asistatii sociali nu trebuie sa plateasca aceste polite, deoarece fondurile pentru acoperirea acestor cheltuieli sunt suportate din bugetul primariilor. De asemenea, aceste polite obligatorii sunt valabile numai pentru cutremure, alunecari de teren si inundatii. Asadar, pentru incendii, furt sau alte cauze trebuie incheiata o polita de asigurare facultativa. Asigurarea este valabila numai un an.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »