Inca doua zile pentru asigurarea locuintelor

Magazin Salajean 4 august 2011 0

Inca doua zile pentru asigurarea locuintelor

Cei care nu au incheiat pana acum asigurarea obligatorie pentru locuinta mai au doua zile la dispozitie sa rezolve acest lucru, data de 5 august fiind termenul pana la care aceste polite mai pot fi incheiate. Primele amenzi pentru cei care nu au incheiat o astfel de polita si nu au nici asigurare facultativa pentru locuinta vor incepe sa curga de luni.

Doar astazi si maine mai pot fi incheiate polite de asigurare pentru locuinta, facultative sau obligatorii, fara ca proprietarii sa scape de amenzile usturatoare pe care le-au prevazut autoritatile pentru cei care nu se conformeaza cu legislatia in vigoare. Numai ca, daca in luna iulie, numerosi romani s-au grabit sa incheie asemenea documente, in ultimele saptamani, cand subiectul nu a fost la fel de mediatizat, interesul proprietarilor pentru a-si incheia o polita obligatorie sau facultativa pare sa scada. Astfel, cu o saptamana inainte de 15 iulie, au fost incheiate circa 130.000 de asigurari obligatorii, in timp ce in ultimele doua saptamani au fost emise doar 60.000 de polite. Oamenii se intereseaza mai mult de termene si fac pariuri cu natura. Inundatia nu mai e un risc, ci o certitudine.

Atunci cand o sa vina o catastrofa, o sa vada ca poate au scapat de amenda, dar au scapat si de casa. Scopul legii este de a proteja casele oamenilor, nicidecum aplicarea amenzilor, a declarat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor naturale (PAID), Marius Bulugea.

Pana in prezent, 790.000 de proprietari si-au asigurat casa cu suma minima, printr-o polita obligatorie, ceea ce reprezinta 9,5 la suta din totalul de aproape 8,4 milioane de locuinte. Alte circa 33 la suta din locuinte au o polita facultativa, iar persoanele care au incheiata o astfel de polita nu mai trebuie sa incheie una obligatorie.

Asigurarile facultative – o alternativa de luat in calcul

Asta, intrucat asigurarea facultativa este o alternativa demna de luat in calcul de cei care vor sa se protejeze impotriva pagubelor pe care le-ar putea aduce calamitatile naturale si nu numai. Pe langa riscurile de dezastre naturale asigurarea facultativa acopera o serie de riscuri de baza: incendiu, trasnet, explozie, furtuna, furt, vandalism etc.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei a fost modificata in decembrie anul trecut tocmai pentru a se specifica foarte clar situatia proprietarilor de locuinte care au incheiat asigurari facultative. Astfel, una dintre cele mai importante modificari a fost aceea care precizeaza ca „proprietarii care au achizitionat deja o polita facultativa (care acopera riscul de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren) sa nu mai fie nevoiti sa incheie o polita obligatorie de locuinta”.

Proprietarii care au asigurare facultativa trebuie sa pastreze acest act si sa il prezinte inspectorilor care vor verifica situatia in teren pentru evitarea amenzilor.

De altfel, sfatul specialistilor este simplu: cei care au o asigurare facultativa trebuie sa o pastreze in siguranta chiar daca a expirat, ea fiind singura modalitate prin care se poate dovedi oricand ca proprietarul a respectat legea.

Amenzi intre 100-500 de lei

Asigurarea locuintei pentru inundatii, incendii, cutremur si alunecari de teren devine obligatorie de la 5 august, iar cei care nu au incheiat–o risca amenzi cuprinse intre 100 – 500 de lei.

Potrivit art.30, alin.(3) din Legea nr.260/2008, “constatarea contraventiei de neasigurare si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia”.

Cuantumul amenzii este stabilit de catre primarii, nu prin normele de aplicare. Ceea ce a fost de competenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) s-a reglementat, au declarat reprezentantii CSA.

Fara somatii

Pentru a preveni aceste situatii neplacute, unii primari au transmis somatii populatiei in care au atras atentia ca amenda este mai mare decat cuantumul politiei de asigurare obligatorie si au subliniat ca nu mai au fonduri pentru a-i ajuta pe cei care ar fi afectati de calamitati naturale. Asemenea politie nu au fost trimise in niciunul din orasele din Salaj. Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, ne-a declarat ca nu i se pare firesc ceea ce prevede legislatia si anume faptul ca administratiile locale trebuie sa ii sanctioneze pe cei care nu si-au asigurat locuintele. „Nu mi se pare deloc normal. Adica noi percepem deja impozite si taxe locale, iar acum suntem pusi in situatia de a obliga cetatenii – din care multi sunt cu banii la limita – sa isi faca asigurari pentru locuinte. Nu cred ca trebuie sa intram cu bocancii in viata si bugetul familiilor. Din acest punct de vedere, eu voi fi unul din primarii codasi”, a declarat Septimiu Turcas, precizand ca autoritatile locale vor incheia asigurari pentru locuintele ANL de sub Magura.

Viceprimarul orasului Jibou, Sarkozi Paul, ne-a declarat ca nici jibouanilor nu le-au fost trimise prin posta somatii in vederea incheierii politelor de asigurare, iar potrivit reprezentantilor Biroului de presa al Primariei Zalau, acest lucru nu s-a intamplat nici in municipiu. Totusi, Primaria Zalau a incheiat polite de asigurare pentru blocurile ANL, in timp ce pentru blocurile de locuinte sociale din municipiu politele de asigurare sunt incheiate de Agentia Judeteana de Prestatii Sociale Salaj.

Salajul – codasul judetelor

De altfel, conform informatiilor publicate de PAID, compania care emite politele de asigurare obligatorie, in Salaj s-au incheiat, pana in 26 iunie, doar 2.319 de polite obligatorii pentru case, situandu-ne practic pe ultimul loc in Romania in ceea ce priveste numarul politelor de asigurari impotriva dezastrelor naturale. La polul opus se afla capitala, cu peste 12 milioane de asigurari obligatorii. Pana si vecinii nostri satmareni au fost ceva mai implicati in aceasta problema, aproape 6.000 dintre acestia asigurandu-si deja locuintele.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie pentru locuinte sunt cei 13 actionari ai Pool-ului: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »