Încă din vremuri ceaușiste, sălăjenii au rămas fideli C.A.R.-ului

Mulți dintre sălăjeni își amintesc, uneori cu nostalgie, de CAR-urile din timpurile ceaușiste. O formă de împrumut care funcționează „de când lumea”, și care a scos din impas sute de mii de familii, de-a lungul deceniilor. Casa de Ajutor Reciproc – CAR-ul, o formă de ajutor financiar care a rămas aceeași de-a lungul timpului, întipărit în mintea românilor și datorită “brandului”, dar și a condițiilor de cele mai multe ori bune prin care acordă împrumuturi, continuă și astăzi să facă parte dintre instituțiile financiare care îi ajută în special pe cei cu venituri mai mici, pensionari, oameni cu greutăți financiare așa cum sunt cei mai mulți dintre români, oameni cu probleme sau care trec prin impasuri financiare tot mai des. Pensionarii au foarte puține variante de împrumut, sunt mereu ignorați, amețiți cu explicații pe care nu le înțeleg, amânați sau purtați  „de la Anna la Caiafa” și dați afară pe ușă, în final, să se descurce cum pot. 

Părinții și bunicii noștri, cei mai mulți dintre ei, sunt în putere, sunt sănătoși și apți din toate punctele de vedere, pentru că, contrar teoriilor bancare, viața nu se termină mereu la 70 de ani. Ești un om cu o pensie, care poate trăi și își poate achita împrumuturile, în continuare, așa cum a făcut-o și până când a împlinit șapte decenii de existență. Însă acest lucru nu înduplecă nicio bancă de la noi, mai ales în privința cardurilor cu descoperit de credit, singurele produse pe care se mai puteau baza și cei ieșiți la pensie, în caz de nevoie. Nu mai este un secret faptul că, dacă ai împlinit 70 de ani și ai apucat să îți faci înainte un card de credit la o bancă, ești sunat a doua zi după ce ți-ai sărbătorit aniversarea și somat să acoperi de urgență împrumutul, după care să predai cardul la ghișeu pentru că, nu-i așa, ești bătrân și banca nu mai are nevoie de tine, chiar dacă tu mai ai nevoie de ea. Treaba ta cum faci rost de bani pentru acoperirea… descoperitului: predai cardul după care îți iei adio de la bancă și de la mica rezervă de bani. Așa se întâmplă la noi: o politică tristă, discriminatoare, care în majoritatea statelor civilizate nu își are locul.

CAR ul reprezintă, în cele din urmă, una dintre puținele instituții financiare nebancare în care se poate avea cu adevărat încredere. A fost extrem de populară în anii ‘70 –‘80 , iar după 1989, CAR-urile au început să fie uitate și să-și piardă treptat importanța, pe măsură ce noi instituții de creditare au intrat în piață: cooperativele de credit, iar apoi băncile, cu oferte care mai de care mai ademenitoare. A dispărut așadar, o perioadă lungă de timp însă iată, CAR-ul a revenit în peisajul financiar întunecat al sălăjenilor. CAR-ul a revenit de câțiva ani în forță în viața românilor. Mii de cetățeni apelează la aceste Case de Ajutor Reciproc, pentru împrumuturi de câteva sute de lei sau sume mai mari. În Registrul de Evidență Instituții Financiare Nebancare al BNR, la capitolul „Case de Ajutor Reciproc” figurează în prezent, 56 de instituții financiare de acest gen, tip CAR, pe teritoriul județului Sălaj. 

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Sălaj are o dobândă de doar 7 la sută și un plafon de împrumut care a ajuns la 12.000 de lei.

Nu puțini sunt pensionarii care apelează la un CAR pentru a cumpăra medicamente, un lucru care arată, de fapt, măsura dezastrului și a sărăciei în care această clasă socială, cu puține excepții, se zbate în prezent.

Am văzut împrumuturi făcute pentru plata taxelor la facultate pentru copii sau nepoți, pentru câteva zile de tratament, pentru tot soiul de cheltuieli, cele mai multe dintre ele venite neînsoțite de un motiv de bucurie.CAR-urile funcţionează pe teritoriul României în baza mai multor legi: 122 legea CAR, OG 26 pentru funcţionarea organizaţiilor non-guvernamentale şi legea 93 privind funcţionarea IFN-urilor.

Aceste instituţii financiare de tip nou funcţionează ca nişte asociaţii şi principala diferenţă faţă de vechiul CAR este dată de faptul că nu mai trebuie să economiseşti o perioadă de timp o sumă fixă pentru a obţine un împrumut. În plus, dacă vrei să economiseşti, economiseşti, dacă vrei să te împrumuţi, te împrumuţi, fără ca cele două acţiuni să fie condiţionate una de existenţa celeilalte. După ce ai plătit o taxă de membru al CAR-ului pentru care optezi poţi să începi să faci depuneri în fondul social.

Nu este vorba de depozit, deoarece conform legii nu avem voie să atragem depozite, este un fond social unde depunerile fiecărui membru sunt recompensate cu o dobândă anuală care diferă de la CAR la CAR, de la 1 la sută până la 5 la sută, în funcţie de politica fiecărui CAR”, a declarat Florin Simion, director al Federaţiei Caselor de Ajutor Reciproc (FEDCAR). Taxa respectivă este mică, de aproximativ 5  lei sau 10 lei, având un maximum 20 de lei. De asemenea, dacă membrul CAR doreşte să îşi retragă la un moment dat depunerile şi nu are vreun împrumut în derulare, ele îi sunt puse imediat la dispoziţie de către asociaţie fără să fie taxate cu impozitul de 16 la sută pe câştig, ca în cazul băncilor. În plus, nu există sumă fixă de depunere sau perioade impuse, ca în cazul băncilor, la ora actuală, dobânzile la depozitele bancare ale populaţiei sunt cuprinse între 1,25 şi 0,01 la sută.

 Există și capcane care poartă același nume: C.A.R

Dacă roata dintr-o întreprindere nu este purtătoare de dobândă, la un CAR autorizat plătești o dobândă cuprinsă între 4 și 6 la sută, poți solicita sume și mai mari de bani, dar, atenție: ți se poate cere un girant sau chiar o ipotecă. Și de aici, până la probleme, drumul e scurt și întins. Deosebit de periculoasele IFN-uri (majoritatea lor) unele dintre ele care au împrumutat, șirete, numele de“CAR”, dar care percep dobânzi mai mari sau chiar mult mai mari decât îți cere cea mai hrăpăreață bancă străină aflată la noi în țară (toate sunt străine, de fapt, fără excepție). Nu trebuie să te lași păcălit de acest nume și trebuie să întrebi de condiții, în detaliu. Un sfat solicitat  copiilor sau unor prieteni care lucrează în mediul bancar, pot reprezenta, mai ales pentru vârstnici, salvarea de la o nenorocire. Aceste asociaţii care pot colecta economii nu sunt obligate să le garanteze şi nici să constituie un fond minim în acest sens. Altfel spus, un CAR se poate uşor transforma într-o schemă piramidală cu risc maxim de prăbușire în capul dumneavoastră.

Având în vedere faptul că mulţi dintre cei împrumutaţi sunt persoane în vârstă, există riscuri mai mari de neplată iar o astfel de asociaţie prost sau rău-intenționat gestionată, poate ajunge şi la faliment. În ultimii ani a crescut alarmant numărul reclamaţiilor depuse la Protecţia Consumatorului cu privire la diferite abuzuri sau chiar nereguli comise de CAR-uri (mai mult CAR-uri neautentice) faţă de membrii lor. Au fost cazuri în care s-a dovedit că oamenii dăduseră bani, dar nu fuseseră luați în evidență, nu li s-au dat banii înapoi la retragerea din CAR sau li s-au refuzat pur și simplu creditele deși aveau dreptul la ele.

Totul depinde de eficienţa şi de buna credinţă cu care banii sunt gestionaţi, altfel spus atunci când vă înscrieți într-un CAR o faceți  pe  riscul  dumneavoastră, risc care nu este deloc mic.  Casele de Ajutor reciproc oferă și alte avantaje, mai ales celor vârstnici, pe lângă împrumutul în sine. De exemplu, este deja tradiție la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Sălaj, organizarea de Revelioane sau alte evenimente, pentru toți doritorii, la restaurante, cu meiuri ca în orice restaurant respectabil și cu prețuri suportabile, între 75 – 100 de lei de persoană pentru un astfel de eveniment.

 Adevăratul CAR este avantajos și lipsit de riscuri majore

Odată devenit membru al asociaţiei poţi solicita şi un împrumut în baza veniturilor individuale, inclusiv pensii, indiferent cât este de mică pensia. Astfel, ratele împrumuturilor au o medie de 40 la sută din veniturile lunare (fără a fi scăzut coşul zilnic de consum), iar dobânzile la aceste împrumuturi variază de la 7 la sută la 25 la sută. Multe dintre CAR uri practică dobândă mică, chiar mai puțin de 10 la sută, deci sunt și CAR care oferă împrumuturi cu dobândă de 7 la sută, așa cum este și  cazul unuia dintre cele mai solicitate CAR-uri, cel al Pensionarilor sălăjeni, de exemplu. Chiar dacă nu eşti condiţionat de existenţa unor depuneri în fondul social, existenţa acestora uşurează obţinerea împrumutului. FEDCAR are strânse în federaţie 22 de CAR-uri la nivelul întregii ţări, cu 76.000 de membri şi 65 de milioane de euro active.

Casele de ajutor reciproc se întreţin din diferenţialul de dobândă la împrumuturi şi la depunerile din fondul social. Aceste forme de sprijin financiar, dintre cele mai oneste, cu dobânzi suportabile și fără costuri ascunse, reprezintă și astăzi, la mai bine de un secol de la înființarea lor, o formă de ajutor pe care mulți români se pot baza cu toată încrederea.

Instituții de împrumut la care cei care au nevoie urgentă de o sumă de bani pot apela fără teama că vor ajunge fără acoperiș deasupra capului și fără frica terifiantă cum că vor avea de plătit dobânzi și comisioane uriașe, care îi pot duce la faliment sau chiar la gesturi extreme. Cu condiția pe care o reiterăm, aceea de a fi vorba într-adevăr de o Casă adevărată de Ajutor Reciproc și nu de un „lup” financiar ascuns într-o blană de oaie „CAR”.

 

 

One Thought to “Încă din vremuri ceaușiste, sălăjenii au rămas fideli C.A.R.-ului”

  1. Anonim

    Totul Este frumos la CAR,dar se pare ca nr.angajatilor Este mare,plati din banii membrilor.O Alta problema ar fi faptul ca samba ta si Duminica,clubul Este inchis. In condile in care omul singur si un numai chiar in Acestea zile are nevoie de socializare.Poate ca,voi care sunteti in „conducere” o sa va ganditi la o varianta.Sper.

Leave a Comment