Inca 200 de milioane de lei pentru Prima Casa 4

Magazin Salajean 11 iunie 2012 0

Inca 200 de milioane de lei pentru Prima Casa 4Salajenii interesati de Prima Casa 4 au primit o veste buna de la Ministerul Finantelor Publice (MFP), care a suplimentat plafonul de garantii disponibil pentru acest program. Potrivit autoritatilor centrale, banii vor fi accesati de bancile care au epuizat deja sumele alocate in ultima etapa, riscul creditelor urmand sa fie impartit intre stat si banci (50-50). Ca si pana acum, principalul garant din program va fi Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Suplimentarea plafonului va permite continuarea programului pana cel putin in 2013.

Potrivit proiectului de act normativ postat pe site-ul MFP, bancile care au folosit deja banii alocati ar putea incepe sa acorde iarasi credite Prima Casa in cel mult doua luni. Bancherii vor trebui sa notifice FNGCIMM si MFP cu cel putin 30 de zile inainte de data la care estimeaza ca vor reincepe creditarea, iar in termen de zece zile, Fondul de Garantare va solicita acordul Finantelor pentru a aloca o suma din plafonul de 200 milioane euro.

Suplimentarea fondurilor a fost hotarata dupa ce plafonul de care s-a bucurat in acest an Prima Casa a fost pe cale sa se epuizeze, iar analistii financiari au apreciat ca incheierea etapei a patra a programului ar fi blocat iremediabil piata imobiliara, care oricum nu si-a revenit la situatia de acum 6-7 ani. De altfel, acest segment al economiei pare sa fie mentinut pe linia de plutire de Prima Casa, in conditiile in care investitorii care mai mizeaza si incep constructii de anvergura sunt foarte putini. De altfel, in ultimii 3 ani, programul sus amintit a avut efecte pozive asupra segmentului de profil, soldul creditelor ipotecare sporind cu 2,5 miliarde euro in perioada 2009 – 2012, adica fix valoarea totala a celor peste 60.000 de credite acordate in cele patru etape ale Primei Case.

Programul Prima Casa a fost lansat in vara lui 2009, statul garantand initial in totalitate creditele acordate pentru achizitia de locuinte. Asupra acestui fapt s-a revenit, insa, in primavara anului trecut, cand garantia statului a fost redusa la jumatate, in program fiind incluse tot atunci si persoanele care detineau deja o casa (de cel mult 50 de metri patrati). Potrivit datelor FNGCIMM, in etapa a patra a programului, care a inceput in iunie 2011, au fost acordate deja 23.500 de garantii, media zilnica fiind de 110 dosare aprobate. Intrucat, pana acum, aproape 60 la suta din sumele disponibile au fost deja folosite, bancherii estimau ca restul plafonului s-ar fi epuizat pana la finele anului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »