În Zalău: Parcul fotovoltaic va fi amenajat lângă staţia de epurare

magazinsalajean 19 iulie 2012 4
În Zalău: Parcul fotovoltaic va fi amenajat lângă staţia de epurare

Administraţia locală municipală intenţionează să amenajeze în Zalău un parc fotovoltaic, care să producă energie electrică din surse regerabile, cu costuri cât mai mici. În acest sens, la începutul anului, consilierii locali din Zalău au aprobat documentaţia tehnico-economică aferentă acestui obiectiv de investiţii, numit „Instalaţia de producere a energiei electrice din surse regenerabile solare SoArE Zalău”.
Valoarea totală pentru care proiectul a primit, la vremea respectivă, undă verde a fost de circa 28.000 de lei, edilii fiind în căutarea unei modalităţi de finanţare a investiţiei. „Pentru parcul fotovoltaic avem Studiul de Fezabilitate şi Proiectul Tehnic, sunt obţinute avizele şi este identificată suprafaţa de 3,5 ha, lângă staţia de epurare. Am făcut aceste demersuri pentru a putea aplica pentru un proiect european în momentul deschiderii unei linii de finanţare, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Căutăm o modalitate de finanţare a proiectului”, ne-a declarat administratorul public al Zalăului, Radu Nistorescu.
Potrivit proiectantului, centrala fotovoltaică care urmează să fie instalată la Zalău va fi alcătuită din panouri fotovoltaice şi va fi conectată la reţeaua de medie tensiune, urmând să asigure iluminat public. În prezent, consumul înregistrat la Zalău (administraţie locală şi instituţii subordonate, n.r.) este de 3.700 megawaţi/oră/an, ceea ce ar însemna un cost al investiţiei de 5 milioane de euro. Cum suma nu este deloc la îndemână pentru Zalău, proiectantul a propus mai multe variante de implementare/finanţare a proiectului, una din sursele de finanţare nerambursabilă luată în calcul de administraţia municipală fiind şi Programul Operţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” – Axa 4 – „Creştrerea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice”.
Mihaela Moldovan

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 20 iulie 2012 at 03:54 - Reply

  pai zona asta nu este indicata pentru asa ivestitie
  daca se poate sa ne spuneti care este perioada de amortizare a investitiei chiar daca este ea subventinata

 2. gicueolianu 20 iulie 2012 at 13:21 - Reply

  pai intelegeam daca puneau 3-4centrale eoliene pe Meses ca tot timpul este vant,dar acolocelesolare nu cred ca vor face fata.eventual curent din biogaz de la cat kkt se depureaza pe acolo

 3. Ioan C. 20 iulie 2012 at 17:52 - Reply

  In Germania si Franta sunt multe astfel de instaratii realizate. Orientarea municipalitatii Zalaului este una cat se poate de intemeiata.

 4. Anonim 24 iulie 2012 at 11:33 - Reply

  Praf in ochi, proiect nefezabil in primul rand ca Zalaul nu este in zona de expunere solara asadar dupa randament si criteriul economic investitia nu se justifica si prin urmare nu se poate gasi un finantator.

Lasa un Raspuns »