In Zalau nu se pot monta repartitoare de costuri de incalzire

Magazin Salajean 26 martie 2007 0

In Zalau nu se pot monta repartitoare de costuri de incalzire

De la inceputul anotimpului friguros incep si problemele legate de furnizarea caldurii in apartamentele racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice (SC Uzina Electrica SA Zalau), mai ales cele legate de plata acestui serviciu. Primul pas in realizarea de economii ar fi montarea la fiecare scara de bloc a unui contor de energie termica. Contorizarea individuala reprezinta, in momentul de fata, singura solutie care aduce economia in buzunarele cetateanului, solutie care presupune montarea pe fiecare calorifer a unor aparate care au rolul de a inregistra caldura cedata de calorifer.

Repartitoarele de costuri de incalzire sunt aparate de evidentiere indirecta a cantitatilor de energie termica emise de corpurile de incalzire dintr-o instalatie centralizata, in raport cu consumul total de caldura al acesteia, masurat cu un contor de energie termica montat la bransament. Acestea se instaleaza pe fiecare calorifer in parte, iar inregistrarea depinde direct de temperatura medie si durata de functionare a caloriferului. Repartitorul electronic permite citiri si decontari lunare, periodice sau anuale si poate fi montat in orice perioada a anului, inclusiv iarna, ne-a spus Viorel Marian, directotul executiv al SC Uzina Electrica SA Zalau.

Totodata, dispune de doi senzori de temperatura, unul pentru temperatura corpului de incalzire si unul in plus pentru temperatura medie a incaperii. Orice tentativa de fraudare este recunoscuta si afisata. Distrugerea sigiliului atrage dupa sine neluarea in calcul a indicatiilor repartitorului.

Incepand cu data de 1 august 2007, proprietarii care nu si-au montat repartitoare in apartamente vor putea fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 lei. Potrivit unei Hotarari a Guvernului Romaniei din luna iunie 2004 privind contorizarea consumatorilor racordati la sitemele publice centralizate de alimentare cu energie termica montarea contoarelor de energie termica la nivel de apartament, in cazul distributiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri, in cazul distributiei verticale, este in sarcina proprietarilor indiferent de sistemul de distributie adoptat in cadrul condominiului si se va finaliza pana la data de 31 iulie 2007. La nivelul Zalaului, insa, situatia este cu totul alta, ne spune directorul Uzinei Electrice. Astfel ca, in cazul celor 1.500 de consumatori racordati la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, este practic imposibil de montat, pentru moment, astfel de dispozitive, avand in vedere cazurile tot mai mari de bransare si debransare. Desi exista hotararea de Guvern, in Zalau nu se poate pune in aplicare. Vom vedea, insa, ce repercursiuni va avea asupra noastra, a consumatorilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »