In Zalau: Doar o firma anunta lichidari pentru marfa de sezon nevanduta

Magazin Salajean 13 ianuarie 2012 0

In Zalau: Doar o firma anunta lichidari pentru marfa de sezon nevandutaZalauanii care si-au golit pusculitele de sarbatori, dar care mai au inca pofta de cumparaturi, pot profita in urmatoarea perioada de produse la preturi mult mai avantajoase. Din 15 ianuarie incepe sezonul reducerilor, perioada in care firmele pot comercializa produse la preturi mai mici decat in mod normal.

Pentru a nu ramane cu marfa de sezon pe stoc, patronii de magazine au dreptul ca, in intervalul 15 ianuarie – 15 aprilie, sa practice vanzari cu soldare. Aceasta modalitate de comercializare a produselor specifice de toamna-iarna ofera patronilor posibilitatea aplicarii unor reduceri de pret asupra pretului de achizitie.

Potrivit legislatiei in vigoare, pentru a-si putea desfasura activitatea de soldare, magazinele trebuie sa notifice intentia lor, cu cel putin 15 zile inainte de inceperea perioadei de soldare, primariei din zona unde sunt localizate. Conform informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, un singur agent economic a depus notificare pentru vanzare cu soldare, respectiv S.C. Zazur-Crist SRL, din zona Simion Barnutiu.

Produsele care se pot supune soldarii sunt doar cele nealimentare, incluzand confectii, incaltaminte sau cosmetice. Mai exact, pot fi soldate articolele de imbracaminte, articolele de blanarie-pielarie, confectiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, tesaturile, marochinaria, incaltamintea si articolele sezoniere de sport-turism, precum si alte produse care vor fi stabilite prin norme ca facand parte din categoria produselor sezoniere.

Prin soldare se intelege vanzarea unor articole la preturi sub cele de cumparare, in timp ce reducerile presupun vanzarea la preturi diminuate fata de pretul initial de vanzare, dat totusi cu un oarecare adaos comercial. Nerespectarea dispozitiilor legale generale privind vanzarile de soldare se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 10.000 de lei, iar efectuarea de vanzari de soldare fara notificare se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 de lei.

Perioada de soldare, mentionata obligatoriu

Toate anunturile care contin cuvantul sold sau soldare trebuie sa specifice obligatoriu data de incepere a vanzarii de soldare si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii in cazul in care operatiunea nu implica toate produsele din magazin.

Magazinele nu pot face aceste vanzari de sold decat in perioadele prevazute de lege, respectiv 15 ianuarie – 15 aprilie pentru sezonul toamna-iarna si 1 august – 31 octombrie, pentru cel de primavara-vara. In fapt, comerciantii pot practica si alte forme de vanzare cu pret redus, in orice perioada a anului. Se pot efectua vanzari de lichidare, vanzari efectuate in structuri de vanzare, denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica, vanzari promotionale, vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale. In plus, pot fi comercializate la preturi reduse produsele care nu au fost vandute in termen de trei luni de la aprovizionare, cele susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate, precum si articolele al caror pret de reaprovizionare s-a diminuat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »