În Zalău, Big Brother va aduce şoferilor indisciplinaţi amenzi uriaşe

Mihaela Moldovan 24 august 2012 13
În Zalău, Big Brother va aduce şoferilor indisciplinaţi amenzi uriaşe

Edilii zălăuani sunt decişi ca în acest an să doteze 11 din cele mai aglomerate intersecţii din municipiu cu sisteme inteligente de monitorizare şi control al traficului rutier, scopul urmărit fiind ordinea şi o siguranţă mai mare în trafic pentru toţi participanţii. Fie că nu acordă prioritate, că trec pe roşu la semafor sau că apasă până la podea pedala de acceleraţie – şoferii care „vor călcă pe bec” în traficul din Zalău se vor trezi de acum înainte cu amenzi la domiciliu.
Cele 11 intersecţii principale care sunt luate în vizor se află pe bulevardul Mihai Viteazul, pe traseul Inspectoratul Teritorial de Muncă – Primăria Zalău: astfel, vor fi montate semafoare noi şi camere la intersecţia bulevardului Mihai Viteazul cu străzile Corneliu Coposu – Gheorghe Doja – Unirii (lângă sediul primăriei); cu strada Tudor Vladimirescu (zona Autogării Zalău), cu strada Simion Bărnuţiu (zona Scala), cu strada Păcii (lângă “Ciuperca”), cu strada Armoniei (la Uz Casnic), cu strada Tudor Vladimirescu (zona Perla). De asemenea, vor fi amplasate sisteme performante de supravhegere a traficului rutier şi la trecerile de pietoni de lângă Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj (zona industrială) şi cea de lângă Rominserv Valves.
Alte trei intersecţii aflate pe aşa zisa „centură” a oraşului vor fi dotate cu echipamente de semaforizate aflate în prezent pe bulevard, dar care vor fi reamplasate întrucât se află în stare bună de funcţionare. Este vorba de intersecţia străzilor Andrei Şaguna şi Kossuth (deasupra Parcului Central), intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu şi Gheorghe Lazăr (lângă Tribunalul Sălaj), intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu şi Porolissum (lângă Secţia de Boli Infecţioase).
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat că, executanţii desemnaţi prin licitaţie publică să se ocupe de lucrări sunt firme din capitală. „Contractul a fost semnat în 11 iunie anul curent cu Asocierea SC UTI Traffic Management SA şi SC UTI Grup SA Bucureşti şi are o durată de 6 luni”, a declarat Manuela Ghiuruţan.Ca urmare, intersecţiile semaforizate vor fi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei şi de relaţionare între ele”, a declarat Manuela Ghiuruţan.
Până la această dată, au fost executare lucrări în Parcul Rotary şi în Parcul Pădure Brădet, tot în aceste locaţii fiind refăcute unele pavaje şi unele spaţii verzi afectate de lucrări. De asemenea, au fost montaţi stâlpi în oraş, au fost realizate circuite la centrul Social de Urgenţă din cartierul Simion Bărnuţiu şi au fost montate camerele de monitorizare. Nu în ultimul rând, s-a lucrat la amenajarea dispeceratului unde vor fi stocată informaţia surprinsă în trafic. .
Potrivit Manuelei Ghiuruţan, investiţia este considerată necesară de administraţia municipală întrucât echipamentele din intersecţii sunt expirate moral şi nu mai fac faţă la condiţiile actuale de trafic din municipiu, acest lucru fiind vizibil mai ales în orele de vârf, când în mai multe zone din oraş se formează ambuteiaje.
Tot prin acest proiect este vizată creşterea siguranţei circulaţiei auto şi pietonale prin implementarea sistemului de detectare a trecerii pe culoarea roşie a semaforului şi a depăşirii vitezei legale. De altfel, administraţia municipală consideră că modernizarea intersecţiilor va avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii locuitorilor din municipiu. Printre obiectivele proiectului se numără şi reducerea timpilor de staţionare în intersecţii, ceea ce duce la un consum redus de carburanţi, implicit la reducerea poluării mediului cu emisii de noxe cauzate de trafic şi zgomot asociat traficului, precum şi reducerea impactului asupra sănătăţii populaţiei.

Investiţie cu greutate

Proiectul intitulat “Sistem de management al traficului în municipiul Zalău” este finanţat prin Programul Operaţional Regional Axa 1 “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – potenţiali poli de creştere”. Potrivit edililor municipiului, pentru implentarea sistemului de management al traficului în Zalău contractul de finanţare a fost semnat în 2011, acesta fiind ultimul asemenea contract semnat înainte de finele anului. Valoarea totală a proiectului este de 15,4 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 5,1 milioane de lei înseamnă finanţare nerambursabilă din bugetul central, iar circa 250.000 de lei reprezintă aport din bugetul local (contribuţia minimă de 2 la sută din valoarea totală a proiectului, n.a.).

Amenzi aduse de poştaş

Noul sistem de monitorizare a traficului, care include semafoare noi şi camere video, va fi unul deschis, permiţând adaptarea comenzilor în funcţie de necesităţile apărute ulterior. Totodată, sistemul permite stocarea datelor înregistrate în trafic şi refolosirea lor automată, în scopul fluidizării traficului în oraş. Spre exemplu, în zilele de vineri, sistemul de monitorizare va înregistra un număr crescut de maşini. În vinerea următoare, sistemul va putea decide singur aplicarea unei unde verzi mai lungi la semofor, astfel încât circulaţia să fie fluidizată.
Mai mult, toate datele înregistrate de camerele video vor transmise Poliţiei Rutiere, care îi va putea sancţiiona contravenţional pe conducătorii auto care nu respectă legislaţia în vigoare. Amenzile vor sosi la domiciliul şoferilor prin poştă.

Comentarii

comments

13 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 24 august 2012 at 08:39 - Reply

  mai bine facea dezinsectie si deratizare, ca ne mananca tantarii si sobolanii !!!!!!!

 2. GEORGE 24 august 2012 at 08:56 - Reply

  Articol informativ util, insa cu multe greseli gramaticale (ex:”s-a lucrat la amenajarea dispeceratului unde vor fi stocate informatia…)”. Asemenea dezacorduri gramaticale apar si in articolele semnate de Adela Farkas. Pacat de articole. Apropos, voi nu mai aveti “corector”?

  • Anonim 24 august 2012 at 13:02 - Reply

   Angajati-l pe George parlitu’ de corector!

 3. Anonim 24 august 2012 at 10:13 - Reply

  mai bine ati curata cananlele ca pute zalaul ca moartea :))

 4. Serj 24 august 2012 at 15:12 - Reply

  Foarte curios cum a castigat UTI aceste lucrari. Patronul UTI , Urdarean este un apropiat al PSD si deci implicit al USL. Firma aceasta traieste doar din afaceri cu statul , nefiind competitiva intr un contract cu mediul privat.
  Te ai rezolvat iar Raducule 🙂

 5. Georgel Babiuc 24 august 2012 at 15:47 - Reply

  Deja vad niste procese impotriva Primariei, pacat ca nu plateste pacaliciul de primar si a lui Cotzea.

  Cele mai bune semafoare erau cele cu numaratoare. Daca astea care sunt vor fi setate la galben cu doar 4 sec atunci e clar ce se vrea si riscul sa primesti amenzi doar pt ca primaria tb sa-si plateasca cloca de sezatori bugetari e mare.

  Nu s-a vorbit deloc despre privacy si despre modul cum vor fi stocate informatile si in baza caruia cadrul legal vor functiona astea.

 6. Anonim 24 august 2012 at 19:42 - Reply

  Mai, Georgel Babiuc, tu chiar esti dus cu pluta. Si eu , care ma gandeam sa te votez. Ce pana mea tot ai cu viata privata ? Cand esti intr-un loc public, trebuie sa accepti ca poti sa fii filmat. De ce te deranjeaza ? Macar vom vedea cine-s hotii, cine-s batausii prin oras, cine e bizon in trafic. Daca esti om normal nu ar trebui sa ai niciun deranj din cauza acestor camere.

 7. Georgel Babiuc 25 august 2012 at 11:10 - Reply

  pt mister anonim

  Sa iti explic de la big brother in strada la big brother in casa nu i decat un pas. La ce tip de politicieni avem noi, mai ales locali care are vinde o si pe ma-sa ca sa aiba mai mult decat altii, astia ar fii in stare sa-ti conditioneze viata in te miri ce aspecte ale ei.

  Asa ca tu ca si cetatean ai dreptul sa fii intrebat la inceput daca esti de acord sau nu cu aceste lucruri. Pt ca daca azi ti le servesc pt protectie maine o sa ti le serveasca pt a te face un sclav.

  Daca azi nu lupti pt libertatea/intimitatea ta maine vei fi sclavul lor. Azi iti pun telecamere, maine microcipuri, poimaine iti spun ca banii tai de fapt sunt ai lor si tot asa.

  si nu uita in numele asa zisei sigurante s-au facut cele mai mari abuzuri.

  • kaa 27 august 2012 at 14:25 - Reply

   De acord … daca se va constitui vreodata o parte civila impotriva acestei aberatii in instanta… sa-mi ziceti si mie sa vin si io cu o semnaturica…

 8. :D... 25 august 2012 at 22:23 - Reply

  daca era un membru al familiei voastre omorat pe trecerea de pieton… ati mai fi atat de iritati de aceasta initiativa?
  si marea placere ca “bizonul” ia si suspendare!

 9. ass 26 august 2012 at 15:12 - Reply

  eu asi mai monta direct cate o pusca/carabina, sa-l impuste pe loc pe bizonul din trafic

 10. ion 27 august 2012 at 08:35 - Reply

  In parcul Rotary ati plantat multi copaci e adevarat, dar v-a fost lene sa-i udati, motiv pentru care s-au uscat aproape toti. Eficienta maxima ADP.

 11. er 1 septembrie 2012 at 09:57 - Reply

  este nevoie si aceste modernizari pe care pana la urma le vor deconta soferii periculosi,este ok, problema e alta,acum cand se fac sapaturi peste tot in oras,a tercut o luna de zile si sunt zone sapate care traverseaza bulevardul si pamantul sa asezat ,nimeni nu vrea sa vada ce crater sa format acolo unde mii de masini calca zilnic iar firma care lucreaza le ele asteapta sa batuciasca masinile acele sapaturi,in loc sa aduca un aparat de batucit apoi sa-l asfalteze.Nimeni nu zice nimic,primaria este egala cu dracu,spalari de bani gotie si iar hotie,de asta ai vrut sa ramai primar capalnasiule,sa nu vezi cum ne rablagim masinile din cauza inconpetentei echipei pe care o conduci?

Lasa un Raspuns »