In vreme de criza financiara: Zalauanii iau cu asalt magazinele cu haine second-hand

Magazin Salajean 23 februarie 2009 0

In vreme de criza financiara: Zalauanii iau cu asalt magazinele cu haine second-hand

Cu toate reducerile de pret practicate la articolele de imbracaminte si incaltaminte din mai toate magazinele din Zalau, clientii nu se prea inghesuie sa-si diversifice garderoba. Mai nou, reducerile au aparut si la magazinele de haine la mana a doua (second-hand) care, desi nu se lauda cu vanzari record, au in fiecare dimineata clienti la usa, care stau pur si simplu la coada in speranta ca vor gasi primii cele mai frumoase si mai putin purtate haine la mana a doua. La un magazin de haine second-hand din spatele Prefecturii Salaj, magazinul era plin pana la refuz de clienti. La fiecare inceput de an afacerea nu merge prea bine. Patronii magazinelor de haine noi au recurs la reducerile de sezon, asa ca am ajuns sa scadem si noi din pret. Dar si asa, vanzarile au scazut cu mult fata de aceeasi perioada a anilor trecuti. Cu toate acestea nu ne plangem, ne-a declarat un vanzator dintr-un magazin de haine second-hand.

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg o haina purtata in schimbul uneia noi il reprezinta, de fapt, pretul mic la majoritatea articolelor de imbracaminte second-hand. Aleg hainele second-hand pentru pretul lor. Cumpar haine purtate de cativa ani si sunt foarte multumita de ele, ne-a precizat un cumparator.

Un altul ne-a declarat ca doar astfel de imbracaminte poarta, ca rar mai intra intr-un magazin de haine noi. Preturile hainelor noi sunt exagerat de mari. Cu toata reducerea practicata la final de sezon, pretul hainelor second-hand tot este de cateva ori mai mic. De multe ori, nici nu se compara calitatea unor produse noi cu cea ale unor haine purtate. Am gasit haine de marca abia folosite, unele chiar cu eticheta, la o calitate superioara celor din magazinele din Zalau, si-a spus parerea un alt cumparator. La capitolul incaltaminte, magazinele in care se vand articole second-hand nu stau prea bine. Oamenii asteapta deja incaltaminte de primavara, dar nu se prea gaseste in stocuri, ne-a spus un comerciant. Si printre tarabele din Piata Centrala Agroalimentara Zalau, unde se vand pantofi second-hand, sufla vantul. Printre posibilele cauze pot fi enumerate saracia oamenilor de rand si reducerile din magazinele care isi lichideaza stocurile de iarna, oferind preturi bomba la produsele noi. Nu cumpara oamenii, nici macar nu trec pe aici, prin piata. Eu cred ca nu au bani, ca sunt speriati de criza financiara si prefera sa tina banii pentru zile negre, sustine un vanzator din piata.

Previziunile pentru anul 2009 sunt dominate de criza financiara si de faptul ca efectele ei se vor resimti in toate domeniile. Insa, patronii magazinelor de haine second-hand nu sunt speriati. Preturile mici la haine atrag cumparatorii, astfel incat nu ne facem prea mari probleme, chiar si pe timp de criza, ne-a declarat un administrator al unui magazin de haine la mana a doua din Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »