In urma rectificarii bugetare: Sanatatea salajeana a primit 16 milioane de lei

Magazin Salajean 18 august 2011 0

In urma rectificarii bugetare: Sanatatea salajeana a primit 16 milioane de lei

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj a primit aproape 16 milioane de lei in urma rectificarii bugetare efectuate la nivel national la inceputul lunii august, banii acoperind toate domeniile, cu exceptia spitalelor. Directorul adjunct al CJAS Salaj, Marius Tautu, ne-a declarat ca suma primita este, totusi, insuficienta, avand in vedere consumul inregistrat lunar la nivel de judet, astfel ca totalul de 16 milioane de lei nu va ajunge, probabil, decat pentru urmatoarele trei luni. „Am primit suma de bani care ne-a fost alocata in urma rectificarii bugetare, dar banii sunt insuficienti. Ei vor rezolva problema doar pentru circa urmatoarele trei luni”, a declarat Marius Tautu.

Din totalul de aproape 16 milioane de lei, cea mai mare parte – de 8,07 milioane de lei este destinata medicamentelor compensate si gratuite, astfel ca farmaciile si pacientii care au asemenea tratamente vor avea o gura de oxigen atata timp cat vor ajunge fondurile. Acest lucru este important in conditiile in care fondurile destinate medicamentelor compensate si gratuite s-au epuizat foarte repede in ultimele luni. Mai exact, in iulie, ele nu au ajuns decat pentru primele cinci zile, in timp ce in aceasta luna lucrurile s-au agravat, fondurile epuizandu-se in farmacii dupa doar o zi de eliberare a retetelor compensate si gratuite.

Potrivit sursei citate, alti 4,87 de milioane de lei sunt destinati Programelor Nationale de Sanatate Diabet si Oncologie, pentru dispozitivele medicale sunt alocati 67.000 de lei, suma de 363.000 de lei a fost primita de CJAS Salaj pentru Serviciul de Ambulanta, iar 127.000 de lei sunt destinati serviciilor Paraclinice.

Bani pentru reforme

Guvernul a decis, in urma rectificarii bugetare facute la inceputul lunii august, alocarea suplimentara a sumei de 300 de milioane de lei pentru Sanatate, urmand ca alte 150 de milioane de lei, transferați in Fondul de Rezerva al Guvernului, sa fie imediat alocați Ministerului Sanatatii si Casei Naționale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dupa ce se vor realiza unele reforme in domeniu.

In acest sens, primul-ministru a menționat taxa clawback, impunerea sistemului de medicamente generice, adoptarea, de catre Parlament, a sistemului de coplata și elaborarea, pana la sfarsitul anului, a legislatiei care sa vizeze pachetul minimal de servicii medicale. De asemenea, au fost acordate credite de angajament in valoare de 1.682 de milioane de lei pentru programele si cheltuielile pe care le au Ministerul Sanatații si CNAS.

Demisie de ministru

Motivand ca bugetul primit la rectificarea bugetara este mic, in conditiile in care a atras atentia Guvernului in repetate randuri in privinta lipsei de fonduri, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a prezentat demisia. Ministrul demisionar declara, inca de luna trecuta, ca „bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de aproximativ un miliard de euro, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala pe care o vom solicita”. In ciuda pozitiei acestuia, la rectificarea bugetara, Ministerul Sanatatii a primit doar 80 de milioane de euro, adica mai putin de zece la suta din cat a cerut Cseke Atilla. In aceste zile, UDMR trebuie sa propuna un alt nume care sa preia conducerea MS, cel mai probabil aceasta persoana urmand sa fie dr. Ritli Ladislau, directorul Spitalului Municipal Oradea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »