In urma inundatiilor, pagube enorme

Magazin Salajean 24 iunie 2010 0

In urma inundatiilor, pagube enorme

Pagubele lasate in urma de inundatii ce au maturat Salajul, la inceputul acestei saptamani, sunt enorme. Peste 1.850 de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape, culturile oamenilor fiind complet distruse, 381 de fantani au fost colmatate, iar peste 450 de gospodarii au cunoscut furia apelor. Per total, un bilant sumbru, ce dovedeste inca o data ca suntem mici in comparatie cu natura.

Zalaul, Jiboul, dar si 25 de comune din judet au cunoscut forta apelor, la inceputul saptamanii, cand, in urma unor averse de ploaie puternice, care nu au durat mai mult de 30-40 de minute, salajenii s-au trezit luati pe sus de suvoaie si viituri.

Din datele centralizate ieri de catre Institutia Prefectului Salaj, ploaia, grindina si intensificarile vantului au afectat, pe langa cele doua orase anterior amintite, comunele: Romanasi, Agrij, Buciumi, Treznea, Valcau de Jos, Mesesenii de Jos, Bocsa, Pericei, Hereclean, Plopis, Balan, Chiesd, Cuzaplac, Simisna si Sarmasag. La nivelul intregului judet, conform ultimelor date, au fost inundate 57 de locuinte, 464 gospodarii si anexe, 15 obiective social culturale, 1.611 hectare de teren arabil, 244 de hectare de pasuni si fanete, au fost colmatate 381 fantani si au fost distruse sau afectate noua poduri si 21 podete.

De asemenea, a fost afectate drumuri comunale si judetene in lungime totala de circa 60 de kilometri.

Una din cele mai afectate comune este Sarmasag, aici fiind inundate 50 de locuinte si 226 gospodarii si anexe, 670 de hectare de teren arabil, 150 de hectare de pasuni si fanete,170 de fantani au fost colmatate, in timp ce 8,8 kilometri de retele de canalizare au fost afectate. Nici Statia CFR Sarmasag nu a scapat de furia apelor, cladirea in care functioneaza fiind inundata.

In Zalau, dar si in judet, au fost inundate sau au avut de suferit din cauza precipitatiilor sediile unor societati comerciale si institutii publice, printre care: scoala generala si gradinita din Chiesd, o baza sportiva din Hereclean, Sala Sporturilor, Palatul Administrativ, Scoala

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »