In ultimii trei ani: Sute de salajeni au fost depistati cu obezitate

Magazin Salajean 23 februarie 2012 0

In ultimii trei ani: Sute de salajeni au fost depistati cu obezitate Printre multele boli care au ajuns sa afecteze sanatatea salajenilor se numara si obezitatea, sute de persoane fiind depistate anual cu aceasta afectiune. Stilul de viata nesanatos, mesele aglomerate cu multe feluri de bucate, frigidere supraaglomerate si lipsa miscarii si a sportului sunt cauze cat se poate de clare ale obezitatii. Kilogramele in plus, care uneori sunt cu zecile sau sutele, complica atat de mult viata celor diagnosticati cu boala respectiva incat aparitia unor alte maladii este, de multe ori, aproape inevitabila.

La nivel mondial, ultimii ani au adus o dorinta exacerbata de bunastare, o dorinta care a depasit sfera firescului si s-a transformat intr-o manie de a avea, a manca, a consuma. Poftele culinare nestapanite si tendinta de a cumpara mai multe produse decat este necesar au adus, insa, o adevarata epidemie de obezitate despre care specialistii in nutritie din toata lumea au avertizat inca de acum 10-15 ani.

Romania nu a scapat nici ea de acest flagel, statisticile mai mult decat ingrijoratoare indicand ca ne situam pe locul trei in Europa la acest capitol, cu 50 la suta din populatie reprezentata de persoane supraponderale si 25 de procente reprezentate de persoane obeze. Altfel, spus, un roman adult din patru sufera de obezitate, iar unul din doi este supraponderal, arata ultimele informatii furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. De asemenea, aproximativ trei sferturi din bolile contemporane sunt cauzate de kilogramele in plus. Situatia s-a agravat in ultima decada, dat fiind ca statisticile europene din 2003 plasau Romania pe locul 23 in privinta procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi.

In Salaj, in ultimii trei ani, sute de persoane au fost diagnosticate ca fiind obeze. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, a declarat ca in 2009, au fost diagnosticate 341 de astfel de persoane, din care 224 au fost femei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »