În ultimii 3 ani: Pensiile sălăjenilor au crescut cu 93 de lei

magazinsalajean 17 iulie 2012 0
În ultimii 3 ani: Pensiile sălăjenilor au crescut cu 93 de lei

Criza economică din ultimii 3 ani nu pare să fi afectat prea mult pensionarii, din contră, veniturile acestora au crescut în toate judeţele ţării. Majorarea acestor sume păleşte, însă, în raport cu creşterea nivelului de trai.
Potrivit unui studiu realizat de Econtext.ro, valoarea drepturilor de pensii a fost majorată treptat, începând din ultimul trimestru al anului 2008 şi până la finele anului trecut. În acest sens, a fost întocmit un top cu creşterile din fiecare judeţ al ţării.
Sălajul ocupă locul 16 în clasamentul naţional. Mai exact, pensiile acordate în judeţul nostru au crescut cu 14 la sută în ultimii 3 ani. Mai precis, dacă în anul 2008, pensia medie era de 611 lei, în ultimul trimestru de anul trecut, valoarea pensiei a fost de 704 lei. Într-adevăr, nu a fost un avans al tuturor pensiilor, dar al unui număr considerabil al acestora.
De cea mai semnificativă majorare a drepturilor de pensie au avut parte hunedorenii, de la 823 la 956 de lei, şi anume o variaţie de 133 de lei în cei 3 ani de criză. La polul opus sunt sătmărenii, care au şi printre cele mai mici pensii. Astfel, dacă în trimestrul patru din 2008, pensia medie era de 602 lei, în următorii ani a crescut la doar 667 de lei, cu o variaţie de 65 de lei. De asemenea, la baza clasamentului sunt şi pensionarii din Giurgiu, unde pensia medie lunară a fost la finele anului trecut de doar 623 de lei.
Creşterea este dată de majorarea pensiei minime şi a drepturilor de pensie acordate pensionarilor agricultori. Datele pe baza cărora a fost întocmit clasamentul povin de la Institutul Naţional de Statistică.
De altfel, dintre toate judeţele ţării, majoritatea pensionarilor primesc în medie lunar între 700 şi 799 de lei. Între aceste judeţe se numără şi Sălajul. Doar în capitală şi în judeţele Hunedoara şi Braşov pensia medie lunară este de peste 900 de lei. Cele mai mici drepturi băneşti acordate pensionarilor, sub 700 de lei lunar, sunt în judeţele din sudul şi estul ţării, mai exact: Tulcea, Buzău, Vrancea, Vaslui, Suceava, Botoşani, Olt, Târgovişte, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ialomiţa, dar şi Bistriţa-Năsăud şi Satu Mare. În doar patru judeţe, pensia medie lunară este între 800 şi 899, şi anume: Cluj, Sibiu, Prahova şi Galaţi.
Mihaela Oprea

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »