In Salaj, Toamna se numara lazile cu rumegus

Magazin Salajean 29 octombrie 2008 0

In Salaj, Toamna se numara lazile cu rumegus

De cum a dat toamna, gospodinele din satele Salajului au o singura grija: sa isi umple camarile si pivnitele pentru iarna care vine. Lasand la o parte borcanele cu muraturi, daca dai o raita prin pivnitele sapate sub culmea dealului de langa casa sau adapostite chiar sub casa, descoperi uimit lazi vechi, de lemn, in care omul de rand isi strange cu grija agoniseala de peste an. Nu exista deosebiri mari de la un sat la altul, pentru ca in gandirea lui asezata, de om invatat cu greutatile iernii, taranul nostru tine de traditie chiar si in secolul XXI: pentru el, ceea ce a pastrat din batrani si-a dovedit calitatea tocmai in acest raport cu timpul, prin faptul ca a rezistat. De aceea, punerea legumelor la rece in lazi cu rumegus poate parea ridicola si invechita in vile si la case domnesti, dar este de capatai in satele salajenilor.

Morcovi, telina, pastarnac si patrunjelul sunt aranjate cu grija, bucata cu bucata, in lazi in care se astern straturi de rumegus sau nisip. Departe de caldura si de curentii de aer, roadele pamantului isi mentin prospetimea si aroma. Localnicii au pastrat obiceiul de la bunici si cred ca este cea mai buna modalitate de a pastra legumele proaspete intreaga iarna. In Mirsid, la Florica Duscas in curte stau cativa saci cu cartofi. Sunt protejati de ploaie, iar gospodina ne spune ca ii va duce in aceste zile in pivnita, unde a mai strans varza, morcovi, mere. Foarte increzatoare in traditie, femeia ne explica in detaliu ca lazile cu rumegus sunt cea mai buna modalitate de a pastra legumele in anotimpul rece.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »