In Salaj, sute de soferi prinsi conducand sub influenta bauturilor alcoolice

Magazin Salajean 19 septembrie 2011 0

In Salaj, sute de soferi prinsi conducand sub influenta bauturilor alcooliceInconstienta la volan. Peste 300 de soferi s-au ales, de la inceputul anului si pana in prezent, cu dosare penale ori cu permisele de conducere suspendate, dupa ce au fost identificati, de catre politistii salajeni, conducand autovehiculele sub influenta bauturilor alcoolice.

Potrivit statisticilor intocmite la nivel Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, un numar de 180 de conducatori auto s-au ales cu permisele de conducere suspendate, in timp ce alti 96 au dosare de cercetate penla pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice peste limita legala, riscand sa ajunga dupa gratii. In plus, cinci dintre cei identificati bauti la volan au refuzat invitatia politistilor sa se deplaseze la spital pentru recoltarea probelor biologice, alegandu-se astfel cu dosare de cercetare penala. Un astfel de caz a avut loc tocmai la finele saptamanii trecute, cand politistii salajeni au identificat in trafic, prin localitatea Hida, un clujean care conducea un autobuz desi consumase alcool anterior. Testat cu aparatul alcooltest, acesta, Vasile C., in varsta de 53 de ani, prezenta o alcoolemie de 0,63 de miligrame per litru de alcool pur in aerul expirat. Desi a suflat in aparat, barbatul a refuzat recoltarea de probe biologice. Pe numele clujeanului, oamenii legii au intocmit astfel actele premergatoare pentru savarsirea infractiunii de refuz de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Daca va fi gasit vinovat, acesta ar putea ajunge la inchisoare.

Legea pedepseste aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul dupa ce soferul acestuia a consumat bauturi alcoolice, iar concentratia de alcool in sange depaseste limita legala. Conducatorul auto care este surprins in trafic cu o alcoolemie peste 0,40 mg/l de alcool in aerul expirat este obligat sa se supuna recoltarii de probe biologice, in vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Daca rezulta o alcoolemie peste limita legala, respectiv peste 0,80 mg/l de alcool pur in sange, conducatorului auto i se intocmeste dosar penal. Ca masura tehnico-administrativa, permisul de conducere se retine in vederea anularii, pana la solutionarea cauzei. In aceste cazuri, este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la unu la cinci ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 grame per litru de alcool pur in sange, si de la doi la sapte ani pentru refuz de recoltare de probe biologice.

Raspunderea este contraventionala, atunci cand conducatorul auto este surprins in trafic cu alcoolemie de peste 0,10 si pana la 0,40 mg/l de alcool pur in aerul expirat. In acest caz se aplica o sanctiune contraventionala prevazuta in clasa a-IV-a de sanctiuni, respectiv 9-20 puncte amenda, iar ca masura complementara, suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

Consumul de alcool reprezinta una din cauzele inca frecvente de conturbare a capacitatii de conducere, desi exista tendinta de a se subestima rolul sau. De cele mai multe ori, conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului comit frecvente incalcari ale normelor de circulatie, conduc cu viteza excesiva, se angajeaza in depasiri neregulamentare sau executa in mod periculos virajele. Consumul de bauturi alcoolice reduce viteza de reactie si precizia miscarilor si poate determina scaderea acuitatii vizuale si auditive a soferilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »