In Salaj: Spitalele au lipsa peste 130 de medici si asistente

Magazin Salajean 11 noiembrie 2010 0

In Salaj: Spitalele au lipsa peste 130 de medici si asistenteDesi le-au fost achitate datoriile si li s-a dat astfel o gura de oxigen, cinci spitale din Salaj continua sa aiba probleme in ceea ce priveste personalul insuficient. Medicii si asistentii sunt putini, farmacistii si personalul auxiliar nu sunt nici ei suficienti, iar din sectii lipsesc biologi, chimisti, psihologi, kinetoterapeuti si fizicieni. In total, in cele cinci spitale lipsesc peste 130 de medici si asistenti si peste 170 de alti diferiti angajati, singurul spital care are organigrama completa fiind Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala Simleu Silvaniei.

Desi in sistemul sanitar au fost deblocate posturi, iar trei spitale din judet au obtinut aprobarea autoritatilor centrale pentru a face angajari, aceasta masura nu le va ajuta sa isi rezolve problema deficitului de personal.

Angajatii de care duc lipsa unitatile nu sunt zece, 20, ci se numara in sute. Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca, in total, din cinci spitale din judet lipsesc 53 de medici, 76 de asistenti, 165 de angajati din randul personalului auxiliar si doi farmacisti, pentru alte 11 posturi fiind cautati kinetoterapeuti, logopezi, biochimisti, fizicieni, psihologi si fizicieni. Deficitul de personal cel mai grav este inregistrat la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, care este, de altfel, si cea mai mare unitate sanitara din judet. Potrivit legislatiei in vigoare si in conformitate cu nevoile populatiei, aici ar mai trebui angajati 41 de medici, doi farmacisti, 14 asistenti medicali si 108 angajati pentru a intregi randurile personalului auxiliar.

Specializarile unde se simte cel mai acut lipsa de personal sunt Neurologia, Boli Interne, Boli Infectioase, Psihiatria, Oncologia si Medicina de Urgenta. Iar cum spitalul este unul de urgenta, lipsa medicilor specializati tocmai in acest domeniu este cu atat mai problematica.

Greu si in restul oraselor

Si Spitalul Orasenesc Jibou are nevoie de personal. Comparativ cu ce indica organigrama, de aici lipsesc opt medici si 23 de asistenti medicali. In plus, sunt cativa medici care vor iesi la pensie anul viitor, astfel ca deficitul se va accentua si mai mult. La fel, probleme intampina si Spitalul Orasenesc de sub Magura

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »