In Salaj: Si greva… si bacalaureat

Magazin Salajean 31 mai 2010 0

In Salaj: Si greva... si bacalaureat

Examenul de bacalaureat se va desfasura in ciuda grevei generale pe termen nelimitat anuntata de liderii sindicatelor din invatamant cu incepere din data de 31 mai. In cadrul unei videoconferinte sustinuta, vineri, de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, cu inspectorii generali scolari din toate judetele tarii, s-a prezentat situatia in centrele de examen privind gradul de participare a cadrelor didactice la bacalaureat.

La nivelul judetului Salaj, proba de evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba moderna, programata pentru 31 mai – 4 iunie, se va desfasura in conditii normale in toate cele 22 de centre de examinare. In cadrul videoconferintei, inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ca la cinci centre de examen au fost semnalate unele probleme, care au fost insa rezolvate in decursul zilei de vineri. Ministerul a solicitat sa desfasuram examenul de bacalaureat conform programului stabilit, cu conditia sa respectam decizia dascalilor de a participa la greva. Astfel ca am luat masurile necesare ca profesorii suplinitori si evaluatori care si-au anuntat participarea la greva sa fie supliniti de cadre din alte unitati de invatamant din judet, a mentionat sursa citata. In judet sunt aproximativ 400 de dascali participanti la proba de competente lingvistice a examenului de bacalaureat.

Totodata, Abrudan a tinut sa respinga orice acuzatie potrivit careia asupra profesorilor s-ar fi executat presiuni in vederea incetarii grevei. Nu se vor aplica niciun fel de sanctiuni profesorilor aflati in greva. O parte din revendicarile lor sunt reale si le inteleg. Dar nu pot sa inteleg cum pot boicota un moment atat de important din viata elevilor, cum este examenul de bacalaureat. Si asa emotiile acestora sunt mari, iar greva profesorilor le adauga un plus de tensiune candidatilor. Acest lucru mi se pare nedrept, a declarat inspectorul general al ISJ Salaj.

Din declaratiile ministrului Educatiei, toti profesorii evaluatori si supraveghetori vor fi remunerati pentru participarea la bacalaureat, cu sume cuprinse intre 270 si 600 de lei. Oficialul a adaugat ca Ministerul Educatiei respecta dreptul dascalilor de a face greva, insa zilele in care ei nu vor intra la ore nu vor fi platite.

Liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a declarat ca nu are nimic impotriva daca s-au gasit solutii pentru desfasurarea bacalaureatului, avand o singura obiectie in acest sens.

Prin nota transmisa de Ministerul Educatiei catre inspectoratele scolare din tara se da dreptul ca in sala de examen sa fie unul sau doi profesori supraveghetori, care pot fi personal didactic sau didactic auxiliar, in conditiile in care metodologia de bacalaureat prevede clar sa asiste minim doi supraveghetori pe clasa la evaluarea elevilor. In consecinta, ministerul se contrazice pe sine.

Daca in aceste conditii se poate sustine examenul de bacalaureat, este responsabilitatea ministerului, a declarat Lehene. Potrivit sursei citate, inca nu se stie numarul de cadre didactice din judet care vor participa la greva generala pe termen nelimitat. Doar in decursul zilei de astazi se vor afla cati profesori s-au alineat sindicalistilor pentru revendicarile privind drepturile salariale si nemultumirile legate de prevederile proiectului Legii Educatiei Nationale si disponibilizarile anuntate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »