In Salaj, sectiile de politie rurala sunt functionale

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

In Salaj, sectiile de politie rurala sunt functionale

Opt sectii de politie rurala functioneaza in judetul Salaj, inca de la finele lunii august, acaparand posturile comunale mereu fara suficienti oameni ai legii care sa asigure siguranta populatiei 24 din 24 de ore. Ultimele detalii privind reorganizarea politiei rurale sunt cele legate de posturile de sef de sectie, momentan ocupate de ofiteri imputerniciti. Pentru acestea se anunta un concurs programat pentru luna urmatoare.

Inspectoratul de Politie Judetean Salaj a dus la bun sfarsit reorganizarea posturilor de politie comunale, care au devenit astfel opt sectii de politie, fiecare avand arondate intre cinci si zece posturi comunale. Purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea, ne-a declarat, ieri, ca infiintarea sectiilor de politie a fost realizata la sfarsitul lunii august, insa mai sunt de parcurs unele etape pentru incadrarea personalului pe posturi. Cele opt sectii de politie au fost aprobate prin noul stat de organizare al inspectoratului la finele lunii august, la fiecare dintre aceste unitati aflandu-se la conducere cate un ofiter imputernicit. Prin urmare, urmeaza ca in cursul lunii octombrie sa fie organizat un concurs pentru ocuparea functiilor de sef de sectie, a declarat Maria Cristea.

La nominalizarea sectiilor s-a tinut seama de mai multe aspecte, printre care: arondarea la Parchete privind activitatea de cercetare penala, asezarea georgrafica si caile de comunicatii, suprafata de acoperire si numarul populatiei, precum si de situatia infractionalitatii. Prin urmare, sectiile au fost numerotate astfel: Sectia Nr.1 Zalau – avand arondate posturile Criseni, Bocsa, Samsud, Mirsid, Dobrin, Salatig, Hereclean, Coseiu si Meseseni; Sectia Nr.2 Sanmihaiu Almasului – Cuzaplac, Sanmihaiu Almasului, Zimbor, Almas, Romanasi, Buciumi, Treznea, Agrij si Fildu de Jos; Sectia Nr.3 Jibou – Garbou, Babeni, Somes Odorhei, Napradea, Surduc, Cristolt si Benesat; Sectia Nr.4 Ileanda – Ileanda, Galgau, Poiana Blenchii, Rus, Simisna, Zalha, Lozna si Letca; Sectia Nr.5 Hida, cu doar patru comune arondate (o exceptie aprobata de minister) – Hida, Dragu, Balan si Creaca; Sectia Nr.6 Crasna – Crasna, Horoat, Cizer, Sag, Pericei, Varsolt si Banisor; Sectia Nr.7 Nusfalau – Nusfalau, Ip, Marca, Halmasd, Valcau, Camar, Boghis si Plopis; Sectia Nr.8 Sarmasag – Sarmasag, Maeriste, Carastelec, Bobota si Chiesd.

Sectiile de politie se subordoneaza sefului politiei municipale, orasenesti din municipiul, orasul in care se afla sediul parchetului in arondarea caruia se afla. Prin urmare, sectiile Crasna, Nusfalau si Sarmasag sunt arondate orasului Simleu Silvaniei, sectiile Zalau si Sanmihaiu Almasului sunt in subordonarea municipiului Zalau, iar sectiile Jibou, Ileanda si Hida apartin orasului Jibou.

Referitor la numarul de politisti din fiecare sectie in parte, precum si al autoturismelor ce vor reveni acestora, reprezentantul politiei salajene nu ne-a putut detalii, acest capitol fiind inca in lucru. Varianta propusa presupunea ca la Sectia Crasna sa fie angajati 18 politisti, care vor avea sapte masini, la Sectia Nusfalau – 16 politisti si opt masini, la Sectia Sarmasag – 13 politisti si cinci masini, la Sectia Zalau – 22 de politisti si noua autoturisme, la Sectia Sanmihaiu Almasului – 23 de politisti si noua masini, la Sectia Jibou – 17 politisti si sapte autoturisme, la Sectia Ileanda – 21 de lucratori si opt autoturisme, iar la Sectia Hida – 12 de politisti si patru masini.

Odata cu reorganizarea politiei rurale se doreste asigurarea permanentei oamenilor legii in randul populatiei, 24 de ore din 24. Aceeasi varianta presupune ca la posturile de politie comunale va ramane in functie cel putin un politist, cel mai probabil actualul sef de post. Ceilalti politisti vor lucra insa la sectii, in trei schimburi, in serviciu de patrulare si interventie la evenimentele ce se vor sesiza prin apelul unic de urgenta 112.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »