In Salaj: Peste 300 de masini inmatriculate fara taxa de poluare

Magazin Salajean 8 iunie 2010 0

In Salaj: Peste 300 de masini inmatriculate fara taxa de poluare

Peste 300 de salajeni si-au inmatriculat masinile second-hand cumparate din strainatate fara a plati taxa de poluare, dupa ce au castigat procesele intentate Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) din cadrul Prefecturii Salaj. Si tot mai multi aleg calea instantelor de judecata, dat fiind ca, pana in prezent, toate sentintele au fost date in favoarea detinatorilor de autovehicule.

Aproape 800 de procese intentate de catre detinatorii de autovehicule second-hand impotriva SPCRPCIV din cadrul Prefecturii Salaj sunt pe rol la Tribunalul Salaj, in care se solicita inmatricularea masinilor fara achitarea taxei de poluare. Seful serviciului, Remus Stanciu, ne-a comunicat ca toate sentintele date pana in prezent au fost in favoarea detinatorilor de autovehicule. Din septembrie 2009 si pana in prezent, s-au inmatriculat fara taxa, pe baza hotararilor judecatoresti, peste 300 de autovehicule.

Mai precis, toate procesele finalizate la Tribunalul Salaj au fost castigate de parati, a afirmat Remus Stanciu. Nici la recursurile facute la Curtea de Apel Cluj impotriva sentintei judecatoresti date de Tribunalul Salaj, SPCRPIV Salaj nu a primit castig de cauza. Potrivit sursei citate, Serviciul de Inmatriculari a pierdut pana acum 50 de recursuri, in alte 130 dosare fiind asteptata sentinta Curtii de Apel Cluj.

Pasii de urmat spre proces

Cei care doresc sa-si inmatriculeze masini second-hand cumparate din straintatate fara sa plateasca taxa de poluare, pe calea instantelor de judecata, trebuie sa urmeze cativa pasi. Si anume, proprietarul autoturismului trebuie sa se prezinte la sediul SPCRPCIV Salaj cu dosarul de inmatriculare fara chitanta care sa ateste plata taxei de poluare. Cum serviciul este obligat sa refuze astfel inmatricularea, proprietarul autoturismului va primi un raspuns oficial care sa ateste acest lucru.

Cu documentul respectiv, se actioneaza in judecata institutia, in instanta de contencios administrativ din cadrul tribunalului si se solicita judecatorului sa oblige SPCRPCIV sa inmatriculeze masina fara plata taxei. In motivarea actiunii, trebuie mentionata incalcarea articolelor 85 si 90 din Tratatul de la Roma, precum si a articolului 148, alin. 2 din Constitutia Romaniei. Articolul 90 spune ca nu se poate stabili pentru marfurile existente pe teritoriul statului tau un regim fiscal discriminatoriu fata de marfurile care vin din spatiul intracomunitar, iar alin. 2 din articolul 148 mentioneaza ca in conflictul dintre o lege interna si o lege comunitara are putere cea comunitara.

Inainte de toate acestea, proprietarii masinilor ar trebui sa verifice si costurile aferente procesului, respectiv taxa de timbru si onorariul avocatului. Exista posibilitatea ca suma cheltuielilor pentru proces sa fie mai mare decat valoarea taxei de poluare. In caz contrar, actiunea in instanta nu va face decat sa le retina banii in buzunarele detinatorilor de autovehicule, acestia avand certitudinea procentului de procese castigate din cele judecate la Tribunalul Salaj, respectiv de 100 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »