In Salaj, numarul cazurilor de tuberculoza este in scadere

Magazin Salajean 27 august 2007 0

* Daca la sfarsitul anului trecut, in judetul Salaj, s-au inregistrat 5.860 cazuri de diabet zaharat care beneficiaza de tratament prin programul national de sanatate, in primele sase luni din 2007, numarul acestora a ajuns la 5.821 de cazuri. Si asta nu pentru faptul ca pacientii s-au vindecat, ci pentru ca nu s-au prezentat la Cabinetul Judetean de Diabet din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

Potrivit directorului de relatii contractuale din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS), Marius Tautu, pentru cele 8 programe de sanatate prin care asiguratii salajeni beneficiaza de tratament gratuit, CAS a alocat 5.744 de lei (5.744.000 lei vechi).

In primele sase luni ale acestui an se observa o scadere a numarului de bolnavi cu diabet zaharat, fapt imbucurator am spune noi, dar din pacate aceasta scadere semnifica doar cazurile care nu s-au prezentat la controlul.

Daca in anul 2006 au beneficiat de tratament in cadrul programului 5.860 de bolnavi, in primul semestru al acestui an s-au inregistrat 5.821 de cazuri. In ceea ce priveste numarul bolnavilor de tuberculoza care au beneficiat de tratament, in anul 2006 s-au inregistrat 191 de cazuri, iar in primul semestru al acestui an, 179 de pacienti. In acest caz putem vorbi de o ameliorare a starii de sanatate a bolnavilor diagnosticati cu TBC, ceea ce este imbucurator.

Directorul de relatii contractuale (CAS) Salaj, Marius Tautu, a afirmat ca cei mai multi bani au fost alocati programului de dializa, respectiv 2.257 de lei, fonduri care ulterior au mai fost suplimentate cu suma de 55.000 de lei. Pe locul doi, cu cele mai multe fonduri alocate, se afla programul care se adreseaza persoanelor cu diabet zaharat. Pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru derularea programului de diabet zaharat a fost alocata suma de 2.075 de lei. Costuri mari se inregistreaza si pentru bolnavii cu afectiuni oncologice cuprinsi in program si pentru cei aflati in starile de post-transplant. Avem speranta ca prin aceste sume toate cheltuielile pentru derularea programelor vor fi acoperite in totalitate, fara a intampina probleme majore, a conchis directorul Tautu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »