In Salaj: Marfuri expirate si butelii gata sa explodeze puse la vanzare

Magazin Salajean 9 noiembrie 2010 0

In Salaj: Marfuri expirate si butelii gata sa explodeze puse la vanzareZeci de butelii avand verificarea periodica expirata, precum si alte cateva zeci de kilograme de produse alimentare expirate au fost gasite expuse la comercializare in unitatile din judetul Salaj. Acestea sunt insa doar cateva din neregulile constatate de comisarii de la Protectia Consumatorilor, in urma controalelor desfasurate, in luna octombrie, la mai multi operatori economici din judet.

Controalele efectuate luna trecuta, de catre comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj, au scos la iveala nenumarate nereguli in magazinele din judetul Salaj. Directorul institutiei, Claudiu Silaghi, a declarat ca in cursul lunii octombrie au fost efectuate trei controale tematice, privind respectarea prevederilor legale la comercializarea buteliilor, a carpetelor, mochetelor si covoarelor, precum si la comercializarea produselor alimentare. La aceastea din urma s-au constatat cele mai mari nereguli, toti operatorii economici controlati fiind sanctionati contraventional.

Produse expirate pe rafturi

Nu mai putin de 29 de operatori economici au fost verificati, in octombrie, daca respecta prevederile legale la comercializarea produselor alimentare. Si toti au cazut testul, fiind sanctionati contraventional de catre comisarii de control. In urma controalelor desfasurate la operatorii economici din judet, am aplicat 23 de amenzi in valoare totala de peste 34.000 de lei si 29 de avertismente.

Printre cele mai grave abateri se numara expunerea la comercializare a unor produse cu termenul de valabilitate depasit. Si anume, au fost depistate la vanzare produse alimentare in valoare de peste 1.600 de lei, constand in paste fainoase, conserve de diferite sortimente, ciocolata si bomboane, lactate, mezeluri etc. Intreaga cantitate de produse expirate au fost scoase definitiv de la comercializare, a afirmat Silaghi.

Potrivit acestuia, in cadrul controalelor au fost depistate si nereguli precum: expunerea la comercializare a unor produse fara traduceri in limba romana si fara elemente de identificare, deficiente privind modul de afisare aferent unitatii de vanzare si unitatii de produs, lipsa verificarii metrologice a cantarelor (la trei operatori economici), nerespectarea orarului de functionare si altele.

La vanzare, bombe cu ceas

Un alt control tematic a vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea buteliilor pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz. Doar trei operatori economici din municipiu au fost controlati, insa problemele nu au intarziat sa apara. O treime dintre buteliile verificate prezentau abateri de la normele privind protectia consumatorilor, reprezentand un real pericol pentru clienti.

Controlul efectuat la operatorii economici a presupus verificarea a 140 de butelii GPL, fiind constatate cu abateri 47 dintre acestea. Mai precis, aveau verificarea ISCIR expirata, unele chiar din anul 2007. Aceste produse reprezinta un real pericol pentru consumatori, deoarece exista posibilitatea ca produsul sa sufere deteriorari in timp, chiar daca nu este folosit, care sa duca la scurgeri de gaz ori chiar explozii, a afirmat directorul CJPC Salaj. Totodata, acesta sfatuieste clientii sa fie responsabili si foarte atenti atunci cand achizitioneaza astfel de produse, pentru a evita unele nenorociri. In acest caz a fost aplicata o sanctiune de 3.000 de lei, precum si masuri complementare de intrare in legalitate.

Astfel de controale vor mai avea loc in cursul lunilor noiembrie-decembrie, in special la operatorii economici din mediul rural, unde, potrivit sursei citate anterior, se regasesc cele mai mari probleme.

Covoare cu deficiente

Alti zece operatori economici din Zalau au fost verificati de comisarii de la Protectia Consumatorilor in privinta respectarii prevederilor legale la comerci-alizarea covoarelor, carpetelor, mochetelor etc., fiind depistate nereguli la afisarea preturilor, etichetarea produselor si la marcarea necorespunzatoare. Si acest control s-a lasat cu sanctiuni grave, comisarii aplicand cinci avertismente si patru amenzi in valoare totala de 3.300 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »