In Salaj, infractionalitatea prospera de la un an la altul

Magazin Salajean 5 octombrie 2011 0

In Salaj, infractionalitatea prospera de la un an la altul

Sapte, dintr-o lovitura. Este locul detinut de judetul Salaj intr-un clasament pe tara privind cresterea infractionalitatii in decursul ultimilor 20 de ani. Desi este considerat si laudat de autoritati ca unul dintre cele mai linistite judete din tara, potrivit studiului realizat de Econtext, rata infractionalitatii a crescut cu peste 400 la suta in perioada mentionata. La polul opus, seful Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Iosif Ghiurca, sustine ca acest clasament intocmit pe baza datelor Institutului National de Statistica este total eronat. De ani buni, judetul Salaj nu a ocupat niciodata un loc mai sus de 35 pe tara la capitolul infractionalitate, a mentionat inspectorul sef Ghiurca.

Salajul se situeaza pe locul sapte intre judetele tarii cu cea mai mare crestere a infractionalitatii, potrivit unui studiu realizat de Econtext. Datele provin din directiile de statistica judetene pentru perioada 1990-2009. Scaderea nivelului de trai, cresterea ratei somajului, lipsa in increderea institutiilor statului sunt cativa dintre factorii care au urcat, in decursul celor 20 de ani, numarul infractiunilor in toate judetele tarii.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat in judetul Harghita, unde infractiunile au crescut cu peste 700 de procente in perioada de referinta. Locul doi in clasament este ocupat de judetul Alba, unde numarul infractiunilor a crescut de pana la sase ori in cei 20 de ani. Topul continua cu judetele Arges, Valcea, Hunedoara si Mures, unde infractionalitatea a crescut cu peste 400 de procente incepand din anul 1990 si pana acum doi ani. Locul ce urmeaza este detinut de catre judetul Salaj care se pare ca nu mai este la fel de sigur ca in urma cu aproximativ 20 de ani. Astfel, daca in 1990 numarul infractiunilor era de 272, acesta a ajuns in anul 2009 de cinci ori mai mare, respectiv 1.418.

Studiul mentionat contine si o ierarhizare a judetelor in functie de numarul infractiunilor inregistrate in anul 2009. Pentru a stabili rata infractionalitatii s-a luat in calcul numarul infractiunilor inregistrate si solutionate la 100.000 locuitori. In acest clasament, cel mai sigur judet este Galati, de altfel, singurul din tara cu mai putin de 1.000 de infractiuni la suta de mii de locuitori. Cea mai grava situatie se intalneste la nivelul judetelor Hunedoara, Alba si Gorj, unde numarul infractiunilor este peste 2.000 pe fiecare judet in parte. In acest clasament, Salajul ocupa locul 17, aproape de acelasi nivel cu judetele Cluj, Brasov, Vrancea, Mehedinti si Caras-Severin. Dupa cum am mentionat anterior, infractiunile inregistrate la nivelul judetului Salaj in cursul anului 2009 au fost de 1.418.

Analiza prezentata mai sus cuprinde toate categoriile de infractiuni constatate, respectiv: impotriva patrimoniului (furt, talharie, delapidare, inselaciune); contra avutului privat si public (furt, talharie, delapidare, inselaciune); impotriva persoanei (vatamare, omor, viol, lovituri); infractiuni silvice si infractiuni de serviciu (dare de mita, luare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite); infractiuni contra autoritatii (ultraj); infractiuni economice (specula); infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala (ultraj contra bunelor moravuri); infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice.

Seful IPJ Salaj contesta datele

Inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Iosif Ghiurca, ne-a declarat ca datele acestui studiu realizat de Econtext nu sunt reale. Sustin ca datele sunt total eronate. De ani buni, judetul Salaj nu a ocupat niciodata un loc sub 35 intr-un clasament national privind infractionalitatea, potrivit analizelor realizate de structuri specializate din Bucuresti. O directie de statistica ar trebui sa analizeze corect datele si sa prezinte alte situatii decat cea pusa in discutie, sustine comisarul sef Iosif Ghiurca.

De asemenea, seful IPJ Salaj afirma ca Salajul s-a situat cu mult sub media pe tara la numarul total de infractiuni. Aceste date nu sunt reale, chiar daca pe anumite segmente, intr-adevar, exista unele cresteri. Spre exemplu, s-a inregistrat o majorare a numarului de infractiuni silvice, probabil si pe alte domenii, dar asta nu inseamna ca ne situam pe locul sapte la nivel national la infractionalitati, este de parere reprezentantul politiei salajene.

Comisarul sef Iosif Ghiurca nu confirma nici numarul de infractiuni inregistrat in cursul anului 2009 la suta de mii de locuitori. Potrivit sursei citate, infractiunile inregistrate in urma cu doi ani sunt 350-400 la 100.000 de mii de locuitori, si nicidecum nu se ridica la un numar de circa patru ori mai mare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »