In Salaj, criza a trimis in somaj mai multi barbati decat femei

Magazin Salajean 22 decembrie 2011 0

In Salaj, criza a trimis in somaj mai multi barbati decat femeiIn Salaj, au ajuns in somaj mai putine femei decat barbati. Potrivit informatiilor prezentate de specialistii Econtext.ro, somajul in randul femeilor este mai scazut decat somajul masculin. Mai precis, de la inceputul crizei, cresterea somajului in randul angajatelor a crescut cu 29,3 la suta. In luna septembrie 2008, in Salaj erau 2.172 de femei in somaj, in timp ce anul acesta, in luna septembrie, 2.809 de femei erau fara loc de munca. Aceste valori situau judetul Salaj pe locul 14 in ierarhia la nivel national a somajului feminin din ultimii trei ani.

Din datele furnizate prin Econtext, la nivelul intregii tari, somajul in randul femeilor a crescut in perioada mentionata, in medie, cu 19,5 la suta, de la 168.457 de somere in septembrie 2008, la 201.371 somere in septembrie 2011. Pe primul loc, cu cea mai mare crestere, de 101,7 la suta se situeaza judetul Satu Mare, urmat fiind de Constanta cu 76,9 la suta si Bistrita Nasaud cu 74,4 la suta. La coada clasamentului, sunt judetele Mehedinti, Caras Severin si Hunedoara (unde nu s-au inregistrat cresteri ale somajului feminin, din contra scaderi, respectiv, cu 3,6 la suta, cu 8,5 la suta si cu 14,9 la suta).

In Salaj, criza a afectat deopotriva si femei si barbati care au ramas fara loc de munca. Faptul ca in ultimii trei ani somajul feminin a inregistrat o crestere de 30 la suta se justifica prin aceea ca sectoarele care au avut ca angajati, preponderent, femei, nu au fost afectate atat de mult de criza. Ma refer in acest caz, la unitatile din industria usoara, din confectii, a precizat, directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca.

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj au aratat ca in luna noiembrie a acestui an, din totalul somerilor aflati in evidentele agentiei, 43,6 la suta sunt femei. Acest prag de peste 40 la suta a fost mentinut constant in cursul lui 2011 (in luna aprilie rata somajului feminin inregistra, in Salaj, 42 la suta), cum de altfel s-a mentinut si in anii trecuti, sub 45 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »