In Salaj, a II-a doza de vaccin contra HPV incepe doar pentru 73 de eleve

Magazin Salajean 20 ianuarie 2009 0

In Salaj, a II-a doza de vaccin contra HPV incepe doar pentru 73 de eleve

La esecul campaniei privind vaccinarea contra HPV (virusul papiloma uman) a contribuit si judetul Salaj. Potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, doar 5,94 la suta din totalul elevelor de clasa a IV-a din judet au fost vaccinate pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a redus bugetul Ministerului Sanatatii Publice (MSP) cu 23 de milioane de euro, pentru achizitionarea a 110.000 de doze de vaccin. Insa, aceasta campanie a inceput fara o informare clara cu privire la beneficiile si efectele secundare ale vaccinului, motiv pentru care parintii au refuzat sa-si dea acordul pentru administrarea vaccinului contra HPV fetitelor lor. Astfel, din cele peste 100 de mii de doze au fost folosite doar 2.615 pentru vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a. La nivel national, si-au dat acordul pentru vaccinare doar 2,57 la suta dintre parinti. In judetul Salaj, datele statistice indica faptul ca, dintre parintii celor 1.229 de eleve inscrise in clasa a IV-a, 1.080 au refuzat vaccinul. In cazul altor 64, acestia nu s-au prezentat nici la sedintele de informare. Desi, initial, si-au dat acordul un numar de 82 de parinti, intre timp, noua s-au razgandit, fiind vaccinate contra HPV doar 73 de fetite, ne-a comunicat Mihai Cheseli, purtator de cuvant al DSP Salaj. Vaccinarea impotriva HPV are loc in trei etape, in noiembrie 2008, respectiv in ianuarie si mai 2009. In perioada 19-23 ianuarie 2009, campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin va continua cu administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Astfel, in Salaj urmeaza a fi vaccinate 73 de eleve de clasa a IV-a, anul scolar 2008-2009, a precizat Mihai Cheseli.

In lunile martie-aprilie se va desfasura o alta campanie de informare cu privire la vaccinarea impotriva cancerului de col uterin. Decizia a fost luata de actualul ministru al sanatatii, Ion Bazac, care este de parere ca esecul campaniei a fost precedat de modul in care fostul ministru, Eugen Nicolaescu, a desfasurat campania de informare, respectiv, de vaccinare a fetelor de clasa a IV-a. Campania a fost initiata pentru ca, in Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.200 mor din cauza acestei boli.

Campanie de vaccinare impotriva gripei

Campania de vaccinare gratuita a populatiei impotriva virusurilor gripale, demarata in octombrie 2008, continua si in luna ianuarie 2009. Ministerul Sanatatii a alocat judetului Salaj, in trei transe, 46.900 doze de vaccin antigripal. Pana la finele saptamanii trecute au fost vaccinate 46.176 persoane impotriva virusurilor gripale. In stoc, la medicii de familie, mai exista 724 doze de vaccin. In cursul saptamanii trecute s-au primit de la Ministerul Sanatatii inca 500 doze de vaccin antigripal, vaccin ce va trebui administrat pe parcursul lunii ianuarie. Trebuie mentionat ca, aceste date privesc doar persoanele care au beneficiat gratuit de vaccinul antigripal in urma campaniei derulate de Ministerul Sanatatii. Insa, numarul persoanelor care s-au vaccinat este, desigur, mai mare, intrucat, fie si-au procurat vaccinul respectiv din farmacii, fie agentii economici, pe cheltuiala lor, si-au vaccinat propriii angajati, ne-a comunicat Mihai Cheseli.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »