In premiera: Se elibereaza adeverinte din arhivele firmelor salajene lichidate

Magazin Salajean 15 septembrie 2011 0

In premiera: Se elibereaza adeverinte din arhivele firmelor salajene lichidate

Aproximativ 4.000 de salajeni care nu primesc integral drepturile de pensie sau care, efectiv, nu primesc pensii deloc pentru faptul ca nu au acces la arhivele firmelor private la care au lucrat si care, ulterior, au intrat in faliment se pot prezenta, incepand din aceasta saptamana, la o societate comerciala clujeana care sa le ofere documentele necesare. Este vorba de SC RIBEIT SRL din judetul Cluj, care a preluat arhivele a mai multor societati comerciale aflate in administrarea Casei Judetene de Pensii Salaj.

Directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, Filonas Chis, si prefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, au sustinut in cursul zilei de ieri o conferinta pentru prezentarea unui proiect de lege care sa reglementeze problema arhivelor private ale societatilor comerciale lichidate. Potrivit reglementarilor Legii 61/2006, arhivele firmelor private care au intrat in faliment trebuiau preluate de arhivele judetene. Este insa o lege fara aplicabilitate, nefiind pusa in practica nici pana la aceasta data. Arhivele au ramas astfel in administrarea societatilor care au achizitionat spatiile firmelor falimentare, acestea neavand insa dreptul sa elibereze adeverinte in vederea calcularii sau recalcularii pensiilor. Oamenii s-au aflat astfel in imposibilitatea de a primi drepturile de pensie cuvenite. Actul normativ vrea sa reglementeze aceste neajunsuri. Lichidatorii ar putea fi astfel obligati sa predea arhivele in administrarea unor societati private care sa aiba acces la documente, a declarat Filonas Chis.

Mai multi ani la rand, stocarea arhivelor societatilor private a pus in dificultate autoritatile, oamenii fiind nemultumiti de faptul ca nu pot intra in posesia documentelor necesare calcularii sau recalcularii pensiilor. Nu de putine ori, oamenii au incercat sa-si obtina aceste drepturi in instantele de judecata, insa fara succes. In prezent, Filonas Chis sustine ca s-a gasit o solutie: o societate comerciala din judetul Cluj care, conform statutului de organizare, are dreptul sa preia, sa stocheze si sa prelucreze arhivele firmelor intrate in faliment. In cursul saptamanii trecute am semnat procesul verbal de predare-primire pentru 13 societati comerciale lichidate aflate in administrarea CJP Salaj, ale caror arhive se afla momentan in depozitul firmei clujene. Toate documentele au fost trecute intr-o baza de date electronica, astfel incat societatea comerciala poate elibera adeverintele necesare recalcularii drepturilor de pensie pentru aproximativ 4.000 de oameni, carora le vor fi recunoscute grupele de munca si sporurile, a precizat directorul CJP Salaj. Potrivit acestuia, cheltuielile cu transportul si depozitatea arhivelor au fost in suma de 25.000 de lei, fiind suportate din bugetul Casei Nationale de Pensii.

Cele 12 societati comerciale lichidate sunt: SC Publicserv Jibou, SC Avicola SA Zalau, SC Dam Imperial Zalau, SC Silva Banc SA Zalau, SC Comcereal SA Salaj, SC Agromec Cehu Silvaniei, SC OMD Hartman SRL, Protplant, SC Cooperativa de Credit Nusfalau, SC Romarom, SC Deniro si SC Artin SA.

Sediul societatii comerciale RIBEIT SRL se afla in Cluj-Napoca, pe strada Mioritei Nr.2, avand ca numar de telefon: 0264-400380. Depozitul se afla in localitatea clujeana Topa, situata chiar la limita cu judetul Salaj. Cei interesati pot solicita informatii suplimentare la compartimentul de eliberare adeverinte al depozitului la telefon: 0746-055279. Persoanele in cauza vor trebui sa se prezinte la depozit cu o cerere tip, o copie dupa cartea de munca (daca o detin) si actul de identitate. De asemenea, vor trebui sa plateasca anumite taxe pentru eliberarea adeverintelor, asta in functie de documentele solicitate.

Prefectul Vegh Alexandru a mentionat ca in scurt timp se va rezolva problema arhivelor pentru toate societatile lichidate din judetul Salaj. Arhivele societatilor comerciale lichidate au reprezentat o problema spinoasa pentru autoritati. Sunt inca firme foarte mari care au intrat in faliment, cum ar fi Stejarul (fosta IPL) si Trustul de Constructii Industriale, ale caror active au fost cumparate de alte societati care nu au dreptul sa elibereze adeverinte. Astfel ca foarte multe persoane care au lucrat la aceste societati ne-au sesizat in repetate randuri ca nu pot intra in posesia documentelor care sa le ofere drepturile de pensie cuvenite. Actul normativ vine sa reglementeze aceste aspecte privind arhivele, astfel ca rog cetatenii sa mai aiba << putintica >> rabdare, a precizat prefectul judetului Salaj.

O alta institutie a statului face in prezent demersuri pentru depozitarea arhivelor societatilor comerciale lichidate la SC RIBEIT, si anume Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Salaj, care detine arhivele fostei Filatura. Pentru facilitarea accesului persoanelor aflate in aceste situatii, firma clujeana ar putea deschide in perioada urmatoare un punct de lucru si in municipiul Zalau. In total, la nivelul judetului Salaj sunt 4.900 de firme unitati lichidate ale caror arhive vor trebui predate unei firme private care sa le administreze si care sa poata elibera adeverinte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »