IN MEMORIAM: PROFESOR IOAN MARGIN – BOCSA

Magazin Salajean 9 august 2011 0

IN MEMORIAM: PROFESOR IOAN MARGIN - BOCSA

S-a stins din viata in ziua de Probeje 2011, suferind de o boala necrutatoare, eminentul profesor de istorie, IOAN MARGIN, nascut la 15 aprilie 1939, in satul Bocsa, fiul lui Florian si Lucretia.

Clasele I-VII le face la Scoala din Bocsa, cu premii anuale. La terminarea clasei a VII – a, in 1953, a dat admitere si a reusit la Scoala Medie Tehnica Oradea, unde a stat doar o saptamana, ajungand apoi elev la Scoala Medie Mixta Nr. l Zalau (actuala Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu din Zalau).

Intre anii 1958 – 1960 si-a satisfacut serviciul militar, iar intre 1960 – 1963 a frecventat si absolvit Facultatea de Istorie-Geografie, IP 3 ani din Cluj Napoca, curs fara frecventa. In perioada 1974-1979 a urmat Facultatea de Istorie din Cluj Napoca, curs fara frecventa, pe care a absolvit-o in 1980.

Intre anii 1956 – 1963 activeaza la scolile din: Sag, Dobrin, Cosniciu de Jos, fiind director intre anii 1960 – 1963. Intre 1965 – 1980 este director la Scoala din Bocsa, functie pe care o ocupa si intre l septembrie 1982 – l septembrie 1998. La l septembrie 1983 a obtinut gradul didactic I primind nota 10.

Ca profesor a avut rezultate apreciate, fiind metodist al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj si Seful Comisiei metodice a profesorilor de istorie si geografie din Centrul Sarmasag.

Avea o gandire istorica coerenta, unitara, precisa, a fost un dascal unic, eminent pedagog. S-a impus prin echilibru si demnitate, prin orizont, prin cultura. Dispunea de o informatie vasta, de o gandire robusta si forta de patrundere. Nascocea fraze de o inalta armonie launtrica, devenind un artist al cuvantului si avea un scris extraordinar de frumos. Discret si demn, cel mai bine se simtea in cabinetul sau de istorie, pe care l-a ctitorit de unul singur, unul din cele mai reusite din judet. A fost un adevarat profesor de istorie, lectiile sale aveau o desfasurare coerenta, era o adevarata demonstratie, avea vocatie de dascal.

Nu voi uita niciodata, modul in care s-a prezentat in 1982 si 1991, cand, impreuna cu cadrele didactice din Bocsa, i-a primit si tratat „romaneste pe participantii la olimpiadele Nationale de Istorie. Prestatiile sale i-au impresionat pe toti elevii si profesorii de istorie din tara, in frunte cu academicienii Stefan Pascu de la Cluj, si Gheorghe Platon de la Iasi.

In calitate de director de scoala a prestat intotdeauna o activitate manageriala de exceptie pe masura seriozitatii si responsabilitatii sale profesionale. A initiat si condus constructia noului local de scoala cu opt sali de clasa si dependinte (1974 – 1979).

Ca dascal al satului a readus in prim plan, in sat si in a

fara lui, personalitatea lui Simion Barnutiu, prin reorganizarea si desfasurarea serbarilor omagiale anuale in perioada 1965 – 2001. A realizat un centru istoric dedicat lui Simion Barnutiu, a dezvelit primul bust in 24 septembrie 1967 si al doilea bust din bronz, in fata muzeului si a inaugurat Muzeul Satului.

A organizat si acordat scolii, numele cuvenit al patronului spiritual al Bocsei, Simion Barnutiu, in anul 1983.

Activitatea si-a incheiat-o cu ridicarea si dezvelirea Monumentului dedicat eroilor din Bocsa, cazuti in cele doua Razboaie Mondiale, la 29 iunie 2001.

Mare iubitor de sport si mai ales de fotbal, in cariera sa de dascal si director, loan Margin a fost si managerul echipei de fotbal Olimpic Bocsa, intre anii 1966 – 1981, activand cu bune rezultate in campionatul judetean.

Purta intotdeauna pe piept insigna lui U Cluj.

In cei 50 de ani de invatamant, a educat si invatat generatii de elevi cu mult devotament, daruire, rigoare, profesionalism si competenta. Bocsa si bocsenii lui ii datoreaza mult, pe multi dintre ei i-a facut oameni cu multa carte, fiind astazi „domni mari prin orasele tarii.

Credem ca una dintre cele mai mari realizari din viata lui de dascal de istorie, de director si de OM este si ramane, Monografia satului Bocsa, la care a lucrat din anul 1980 si pentru care s-a documentat la Zalau, Cluj Napoca si Oradea. O carte care spune multe, o lucrare bine documentata, scrisa cu pasiunea omului care are legatura stransa cu „obiectul muncii sale o carte care este model de devotament fata de comunitatea care l-a format si ridicat. A fost visul vietii sale.

Draga Ioane, in numele profesorilor de istorie din judet, iti multumim pentru aceasta carte de istorie pe care ai lansat-o in 28 iunie 2011. A fost ultima ta lectie de istorie.

L-am intalnit ultima data pe bunul nostru coleg si prieten intr-o zi de sambata, 9 iulie 2011 la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu Zalau unde avea intalnirea de 55 de ani de la terminarea liceului, cand mi-a daruit aceasta minunata carte cu urmatoarea dedicatie:

„De cate ori alunecam pe panta amintirilor, de atatea ori suferim din cauza vietii.

Prietenului meu, Mitru din Pausa, cu multumiri deosebite pentru ce a facut pentru mine.

Si-a inchinat toata viata familiei si scolii.

De aceea, in amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, memoria lui va ramane vesnic vie, pentru rigoarea pe care i-a dat-o studiului istoriei transpusa in intreaga sa viata.

Ii vor ocroti mereu memoria elevii, carora le-a deschis mintea si care s-au realizat in viata si datorita lui, prietenii si colegii care l-au apreciat si iubit pentru alesele lui calitati: inteligenta, harnicie, bunatate si daruire.

A fost un dascal de vocatie, manager de exceptie si om de aleasa omenie.

Ne exprimam regretul profund pentru disparitia distinsului coleg si ii aducem un pios omagiu.

Dumnezeul sa-l ierte si sa-l odihneasca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »