În doar şase luni: Mii de dosare judecate la Tribunalul Sălaj

magazinsalajean 5 iulie 2012 0
În doar şase luni: Mii de dosare judecate la Tribunalul Sălaj

Prima jumătate a anului în curs a fost extrem de încărcată pentru instanţele sălăjene, încărcătura de dosare pe judecător depăşind cu mult media de la nivel naţional. De asemenea, o problemă care rămâne de actualitate pentru Tribunalul Sălaj şi pentru cele trei Judecătorii este deficitul de personal.

Mihaela Moldovan

Noul preşedinte al Tribunalului Sălaj, Monica Kende, a declarat, ieri, în prima conferinţă de presă susţinută după ce a câştigat concursul pentru şefia instituţiei respective, că la Tribunalul Sălaj au fost înregistrate foarte multe dosare în prima jumătate a acestui an. Este vorba de un total de 7.460 de dosare, cu 40 mai multe decât în perioada similară a anului trecut, iar din acest total, 3.154 de dosare erau în stoc la începutul anului, iar diferenţa de 4.306 de dosare a intrat pe parcurs. În ceea ce priveşte tipul cauzelor, din totalul aflat în lucru în primele şase luni ale anului, 267 au fost cauze penale, iar 7.193 – civile. De asemenea, din totalul de dosare, potrivit Monicăi Kende, au fost soluţionate până în acest moment 4.960. Operativitatea celei mai mari instanţe din Sălaj, per total, a fost de 68,67 la sută, încărcătura de dosare pe judecător a fost de 678, iar pe grefier – 533, a spus Monica Kende.

Deficit de personal

Cu toate că preşedintele Tribunalului Sălaj nu a insistat pe problema deficitului de personal, acest aspect continuă să fie un spin în coastă pentru instanţele sălăjene. Astfel, la Tribunalul Sălaj, schema prevede 14 judecători, dar sunt angajaţi doar 12, două posturi fiind vacante. De fapt, pe lângă aceste două posturi, în cea mai mare instanţă din Sălaj ar trebui angajaţi încă cinci ca lucrurile să fie în regulă, raportat la volumul de lucru. Situaţia este la fel de îngrijorătoare şi în privinţa grefierilor: la cei 11 grefieri actuali, ar trebui să li se alăture încă 19 pentru ca starea de fapt să se îmbunătăţească.

Se caută sediu nou pentru Judecătoria Zalău

În acelaşi cadru, Monica Kende a făcut câteva precizări la modificările pe care le va aduce Noul Cod de Procedură Civilă, care va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie anul curent, urmând ca Noul Cod de Procedură Penală să-şi intre în drepturi abia în primăvara anului viitor. Numai că, deşi s-a dorit eficientizarea sistemului, numeroasele modificări impuse de Noile Coduri vor face – cel puţin la început – ca lucrurile să fie şi mai grele. Una din aceste schimbări implică reorganizarea unor instanţe şi chiar găsirea unor sedii noi pentru unele din acestea. În Sălaj, nu va fi închisă nicio Judecătorie, dar s-au demarat procedurile pentru identificarea unui spaţiu în care să fie mutată Judecătoria Zalău. Una din locaţiile care au fost analizate a fost Unitatea Militară, însă clădirile disponibile existente în incinta acesteia nu corespund nevoilor instanţei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »