In decembrie: Examenul trichineloscopic poate scapa salajenii de trichineloza

Magazin Salajean 21 decembrie 2011 0

In decembrie: Examenul trichineloscopic poate scapa salajenii de trichineloza Au mai ramas extrem de putine zile pana la sarbatoarea Craciunului, iar salajenii isi pregatesc listele de cumparaturi si au grija sa isi umple frigiderele cu bunatati. Cum traditia cere ca mesele sa fie incarcate si imbelsugate in special in ceea ce priveste preparatele din carne de porc, inspectorii sanitar-veterinari atrag atentia ca o mica neatentie in achizitionarea carnii sau in prepararea ei pot cauza adevarate probleme. De la indigestii si pana la trichineloza, toate sunt usor de contractat, mai ales daca nu exista in prealabil si un control atent al carnii, facut de specialistii DSVSA.

Craciunul este la un pas si prima ninsoare si-a facut deja simtita prezenta in Salaj. Atmosfera de sarbatori este amplificata prin colinde, brazi scosi la vanzare pe trotuare, instalatii luminoase si liste interminabile de cumparaturi. In special, liste de bucate, pentru ca, fiind un popor gurmand, romanii au mese imbelsugate de sarbatori, in ciuda crizei care bantuie prin buzunare. Este un timp cand fiecare pune la bataie chiar si ultimul leut pentru a gusta din carnati, toba, caltabosi, piftie si sarmale, toate mancaruri preparate pe baza de carne de porc. Ieri, a fost Ignatul, in calendarul popular, adica ziua in care romanii sunt obisnuiti sa taie porcul, dar cum nu toti salajenii mai au animale crescute in batatura, numeroase familii se aprovizioneaza cu produse specifice direct din galantarele supermarketurilor.

Din pacate, o simpla neatentie in ceea ce priveste alegerea magazinului potrivit, a felului in care arata carnea sau a examenelor obligatorii carora trebuie supusa poate atrage dupa sine boli ce necesita tratamente indelungate. Pentru ca vorbim in primul rand de carne de porc, o boala destul de grava, dar care a fost intalnita si in Salaj in ultimii ani este Trichineloza, ea putand duce pana la complicatii serioase la nivelul creierului si plamanilor.

Gama larga de simptome

Trichineloza este cauzata de viermele nematod Trichinella Spiralis, ale carui larve patrund in organismul uman prin ingestia de carne infestata si incomplet preparata termic. Perioada de incubare este de aproape doua saptamani, iar manifestarile clinice depind de cantitatea de larve infestate, dar si de starea imunitara a fiecarei persoane. Primele simptome care trebuie sa ne puna pe ganduri sunt tulburarile intestinale, senzatiile de greata, durerile abdominale difuze, diareea apoasa, care cedeaza spontan in una-doua zile. Persoanele infestate prezinta si mialgii, cefalee, febra, somnolenta sau agitatie, dificultati la mers, la echilibru si au eruptii cutanate, toate fiind indicii pentru trichineloza. Boala nu trebuie tratata cu superficialitate, in conditiile in care se poate ajunge la complicatii severe de ordin neuropsihic, cu meningite, encefalite, hemipareze, paralizii de nervi cranieni sau psihoze. De asemenea, pot fi afectati plamanii, creierul si rinichii, nefrita si glomerulonefrita fiind posibile urmari ale trichinelozei nedepistate la timp.

Diagnosticare: biopsia musculara

Primele lucruri care trebuie urmarite sunt numarul crescut de leucocite marite, VSH usor crescut, modificari ale enzimelor musculare, ale electromiogramei si electrocardiogramei, dar si reactii serologice, care se bazeaza pe decelerarea anticorpilor circulanti si a starii de hipersensibilitate fata de parazit, diagnosticul e trichineloza. Totusi, cea mai sigura metoda de diagnosticare este biopsia musculara, care releva larvele de Trichinella. Rezultatul biopsiei este conditionat de intensitatea infectiei si momentul efectuarii biopsiei, in raport cu durata infestarii (se efectueaza in cursul saptamanii a treia sau a patra de boala).

Boala este una tratabila, dar conteaza mult momentul diagnosticarii. Cu cat parazitul este depistat mai repede, cu atat riscul aparitiei complicatiilor este redus.

Costa doar 7 lei

Pentru a evita imbolnavirilecu parazitul Trichinella Spiralis, populatia trebuie sa efectueze examenul trichinoscopic al carnii de porc sau vanat, dar si sa prepare termic carnea (fierbere, frigere) pentru ca larvele sa fie distruse, a declarat directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, Bacsa Laszlo.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »