In curand, Job-uri pentru salajeni in UE

Magazin Salajean 10 august 2007 0

In curand, Job-uri pentru salajeni in UE

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Mircea Pop, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca in urma desfiintarii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca de la Bucuresti, s-au creat alte trei directii noi: Directia de aplicare a instrumentelor juridice bilaterale, Directia de protectie a cetatenilor romani care lucreaza in strainatate si Directia de informare, consiliere si mediere privind incadrarea in munca in strainatate. Acestea vor avea responsabilitati in ceea ce tine de incadrea in munca a romanilor in afara granitelor tarii, primul pas in acest sens fiind pactele incheiate de Ministerul Muncii din Romania cu Ministerele Munci din tarile europene. Prin aceste pacte, vom avea o situatie a locurilor de munca din tarile UE si le vom pune la dispozitia oamenilor. Este important ca de acum incolo AJOFM va face medierea direct la sediu, fara ca oamenii aflati in cautarea unui loc de munca in spatiul Schengen sa fie nevoiti sa plece la Bucuresti, a spus Mircea Pop. Potrivit acestuia, in teritoriu se vor primi periodic listele cu locurile de munca disponibile, meseriile cautate si conditiile de lucru (cazare, transport, asigurare de sanatate etc.), iar AJOFM va face in prima faza selectia somerilor din baza de date proprie. Ulterior, angajatorul va avea intalniri cu somerii care se incadreaza in criterii, pentru a vedea in ce masura acestia pot fi angajati.

Pana in momentul de fata, sase judete – Harghita, Ialomita, Calarasi, Dolj, Dambovita si Caras-Severin, au primit asemenea liste si de astazi vor incepe preselectia somerilor din baza de date. Slujbele care le-au fost comunicate ca sunt disponibile (670) sunt oferite de angajatori spanioli in agricultura, iar salariile sunt cuprinse intre 928 – 1.100 de euro.

Pentru a beneficia de oportunitatea de a lucra in afara tarii cat mai multi romani, Mircea Pop a spus ca fiecare agentie din cele sase judete amintite va extinde selectia si va lua in considerare si somerii aflati in bazele de date ale altor doua (maxim trei) agentii din judetele limitrofe.

Someri mai putini

Tot la capitolul somaj, Mircea Pop a facut cunoscut faptul ca rata somajului in judet a scazut pana la 4.3 la suta in aceasta luna, un procent foarte bun inregistrandu-se si la nivel national – 4 la suta. Daca ne gandim ca am plecat de la o rata a somajului de 8-9 la suta anul trecut, vedem ca situatia s-a imbunatatit mult, a spus directorul AJOFM Salaj. Acesta a declarat ca toate acestea se datoreaza si angajarilor masive pe care firmele de constructii le fac in perioada de vara, acestea fiind cele care absorb cea mai mare parte a fortei de munca.

Din pacate, a mai spus sursa citata, pentru acesti someri care au mai ramas in baza de date, gasirea unei slujbe nu este tocmai usoara, dat fiind nivelul redus al pregatirii pe care o au. Sunt someri care nu au pregatire si nici calificari in vreun domeniu. Ca sa ii poti include in programe de calificare profesionala, ti se cere de multe ori sa aiba macar cateva clase. Este un intreg lant al slabiciunilor de care te lovesti. Incercam, totusi, sa-i instruim in diverse meserii si sa le eliberam atestate care sa ne permita apoi sa le gasim un loc de munca, a spus directorul Pop.

Campanie in judet

In acelasi cadru, directorul AJOFM Salaj a informat ca, din luna iulie, in judet a fost demarata o Campanie de identificare a somerilor din mediul rural si luarea lor in evidente in vederea angajarii. Vrem sa identificam persoanele ce nu au nici un alt venit in afara celui oferit de propriile gospodarii. Am inceput luna trecuta si am vizitat deja comunele Balan, Hida, Crasna si localitatea Motis, a spus Pop, adaugand ca solutia pentru somerii gasiti in satele salajene este incadrarea lor in munca la agentii economici care functioneaza in zona.

Pentru a stimula angajatorii, AJOFM Salaj are deja pregatite subventii pentru ei. Cel de-al doilea scop pe care ni l-am propus prin aceasta campanie este inscrierea somerilor respectivi la cursuri de calificare profesionala, care sa le permita obtinerea unor atestate si diplome, cerute tot mai des de angajatori. Avem un furnizor acreditat cu care vom lucra, acesta se va deplasa in judet si ii va instrui pe oameni in domeniul agriculturii, pentru ca este important ca ei sa produca macar pentru piata din comuna. Campania va dura pana la sfarsitul lunii martie 2008, a conchis diectorul AJOFM Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »