In curand, Cate sapte cutii cu lapte praf/copil

Magazin Salajean 8 august 2007 0

In curand, Cate sapte cutii cu lapte praf/copil

Pentru ca licitatia de achizitie a laptelui praf este in plina desfasurare la Ministerul Sanatatii, bebelusii salajenilor au sanse sa primeasca din aceasta luna cate sapte cutii cu lapte praf si nu mai putine, cum s-a intamplat in ultimele doua luni. Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca licitatia este in derulare. Dupa ce va fi incheiata, Ministerul Sanatatii va repartiza bugetul fiecarui judet in parte, iar ASP Salaj, ca, de altfel, si restul ASP-urilor din tara, va putea incheia contract cu firma care a castigat licitatia.

Intregul proces ar trebui finalizat astfel incat, incepand din aceasta luna, copiii sa primeasca lapte praf din cantitatea nou achizitionata. In iunie s-au alocat cate cinci cutii, iar in iulie s-au dat cate cinci, sase/copil. Din august se vor aloca cate sapte cutii pentru fiecare copil cu varsta cuprinsa intre 0-6 luni, iar pentru cei care au intre sase luni si un an se vor distribui gratuit cate noua cutii, ne-a spus Mihai Cheseli, precizand ca numarul de cutii pe care le va primi un copil va fi hatarat de medicul de familie.

Cutiile cu lapte praf sunt distribuite de ASP Salaj prin intermediul primariilor din judet, pe baza actelor de identitate a parintilor si a retetelor eliberate de medicii de familie. La alocarea de surogat matern acestia tin cont de un set strict de criterii, astfel ca beneficiaza de lapte praf doar sugarii ale caror mame au contraindicatii la alaptare (mame cu boli precum PBC, diabet zaharat, HIV, tratamente cu citostatice, insuficienta renala sau cardiaca). De asemenea, se incadreaza in criterii copiii adoptati, cei aflati in plasament, cei carora le-a decedat mama, dar si cei sanatosi, dar la care s-a constatat o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara normala varstei), ca urmare a absentei sau insuficientei laptelui matern.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »