In comuna Buciumi, Interes ioc pentru trei sate

Magazin Salajean 14 august 2007 0

In comuna Buciumi, Interes ioc pentru trei sate

Cu toate ca autoritatile locale nu stau tocmai rau in ceea ce priveste proiectele depuse si cele aflate in desfasurare, comuna Buciumi are cateva puncte care scartaie bine de tot. Pentru trei dintre satele apartinatoare – Huta, Bogdana si Sangeorzu de Meses nu exista intocmit nici un proiect care sa imbunatateasca viata locuitorilor. Ca urmare, in localitatile cu pricina nu prea poti vedea santuri curatate, rigole, poduri si podete peste cursurile de apa, iar despre asigurarea serviciului de salubrizare nici nu poate fi vorba decat pe hartie.

Situatia este cunoscuta la nivelul atoritatilor judetene, dar acestea spun ca satele cenusarese pot fi ajutate doar prin proiecte intocmite de edilii locali. Mircea Ghiurco, vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj, ne-a declarat ca pentru comuna Buciumi sunt depuse pe anul 2007 cinci proiecte, dar nici unul nu priveste satele Bogdana, Huta ori Sangeorzu de Meses. Ar trebui depuse proiecte si pentru ele.

L.P., localnica din Sangeorzu de Meses, ne-a sesizat cu privire la modul in care se face colectarea deseurilor in sat. Oamenii strang resturile menajere si cum apuca si scapa de ele ori le depoziteaza pe unde pot. Adica, daca nu le ard, le arunca pe vale ori le fac uitate pe langa marginea padurii, aspecte ce nu ar trebui intalnite intr-o comunitate si care sunt interzise de legile privind protectia mediului. Din pacate, dupa cum a spus L.P., populatia nu are alternativa serviciului de salubrizare, iar a educa cetatenii in legatura cu protejarea mediului este un lucru greu de realizat fara implicarea autoritatilor locale.

Pentru unii da, pentru altii ba

Cu toate nemultumirile cetatenilor, primarul Ioan Holhos ne-a declarat ca serviciul de salubrizare exista. Exista pe hartie, sub forma unui proiect care nu a putut fi pus in practica din lipsa de fonduri decat in centrul de comuna, restul satelor fiind inca nevoite sa astepte gasirea unei solutii. S-a dat drumul la serviciul de salubrizare si am colectat deseurile menajere din satul Buciumi. Am achizitionat un tractor cu remorca in 2005, dar, in prima faza, nu am avut fonduri ca sa putem achizitiona si pubele. Daca nu vom gasi bani, in limita posibilitatilor, vom incerca sa asiguram cetatenilor saci pentru gunoi, ne-a spus Ioan Holhos. Edilul ne-a spus ca exista o rampa de gunoi in centrul de comuna, amenajata pe o suprafata de 20 de ari.

Fara poduri si podete

Lipsa podurilor si a podetelor in cele trei sate pentru care nu exista intocmite proiecte a fost recunoscuta de edil, dar acesta nu a putut sa ne spuna nimic despre gasirea unei rezolvari pentru aceasta situatie. Singurele poduri si podete ce vor fi construite in comuna vor fi in Buciumi (doua) si in Rastolt (unul), ne-a declarat edilul, deci nu in Huta, Sangeoru de Meses ori Bogdana. Avem un proiect depus pe Ordonanta 7/2006 privind modernizarea zonei rurale prin care vom construi trei poduri in comuna. Nici unul nu va fi in Bogdana, Huta ori Sangeorz, a spus edilul, adaugand ca valoarea investitiei e de 1,2 milioane de lei. Ca sa argumenteze lipsa de proiecte pentru cele trei localitati, edilul a spus ca acestea nici nu necesita poduri sau podete, intrucat drumurile din sate nu au deschidere peste vale. Ca urmare, oamenilor nu le ramane decat sa se descurce cum pot, trecand direct prin cursul de apa. Daca pe perioada de seceta lucrul este cat de cat posibil, ne intrebam ce se intampla cand cad ploi?

Poate aductiune de apa

Si restul proiectelor care se afla in derulare in comuna sunt pentru alte localitati decat cele trei amintite mai sus. Se fac reabilitari la cladirea Scolii Generale din Buciumi (500.000 de lei), s-au efectuat reabilitari pe drumul Buciumi – Sangeorz (4 kilometri), s-au curatat rigolele si s-au adancit santurile in Buciumi. C sa indulceasca putin situatia celor trei localuitati vitregite de investitii, primarul Holhos ne-a informat ca acesteasunt incluse, totusi, intr-un Studiu de Fezabilitate depus recent la Bucuresti pentru aductiunea de apa in comuna. Numai ca daca totul este inca in stare de documentatie si proiectare, va mai trece o bucata buna de vreme pana locuitorii sa poata vedea rezultate concrete.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »